Evenimentul Zilei > International > Alegeri Republica Moldova. Maia Sandu și Andrei Năstase prezintă probe despre otrăvirea lor cu mercur
Alegeri Republica Moldova. Maia Sandu și Andrei Năstase prezintă probe despre otrăvirea lor cu mercur

Alegeri Republica Moldova. Maia Sandu și Andrei Năstase prezintă probe despre otrăvirea lor cu mercur

Liderii blocului ACUM Maia Sandu și Andrei Năstase au prezentat dovezi care confirmă conținutul mărit de mercur în sângele lor. Copiile rezultatelor analizelor medicale sunt la dispoziția redacției NM. Surse din ACUM au comunicat pentru NM că primele semne de otrăvire au apărut la Sandu și Năstase aproximtiv acum un an, însă ei au decis să vorbească despre aceasta acum, pentru că după tratamente îndelungate, conținutul de mercur în sângele lor se micșorează nesemnificativ.

Purtătorul de cuvânt al Partidului „Acțiune și Solidaritate” Cristina Bujor a comunicat pentru NM că Andrei Năstase a trecut un examen medical în Germania, în anul 2017. Acesta a depistat un conținut mărit de mercur în sângele politicianului. Năstase a urmat un tratament îndelungat. Bujor a menționat că investigația pe care politicianul a efectuat-o în luna decembrie 2018 a demonstrat micșorarea nesemnificativă a conținutului de mercur în sânge, informează newsmaker.md.

La fel, conținut mărit de mercur s-a depistat și la Maia Sandu. În luna ianuarie 2018, ea și-a efectuat investigații medicale la clinica „Synevo” din Chișinău. 

Potrivit lui Bujor, despre otrăvire au anunțat abia acum, pentru că mai devreme, Năstase și Sandu doar bănuiau că în acest caz este implicată guvernarea. „Când noi am văzut că și după tratament, nivelul de mercur în sânge nu s-a micșorat, am decis că este important ca înainte de aceste alegeri, decisive pentru viitorul Moldovei, să spunem oamenilor despre degradarea actualei guvernări și de ce este capabil acest regim”, a spus ea.

Reamintim că , în cadrul unei conferințe de presă, Andrei Năstase și Maia Sandu au anunțat că bănuiesc că au fost otrăviți cu metale grele. Potrivit afirmațiilor Maiei Sandu, medicii care au consultat-o susțin că în mod firesc, e imposibil să te otrăvești așa. La rândul său, Năstase a declarat că și alți colegi de-ai săi au fost otrăviți. 

Democrații au reacționat la declarațiile opoziției. Astfel, purtătorul de cuvânt al PDM Vitalie Gamurari a declarat pentru PRO TV că acuzațiile lui Sandu și Năstase țin de alegerile care se apropie. „Au rămas doar câteva zile și de aceea în adresa noastră au început să vină diferite învinuiri, evident, neîntemeiate”, a adăugat el.

Iar candidatul PDM Sergiu Sârbu a scris pe pagina sa de Facebook că în ultimul timp, „se simte o forță și o energie neobișnuită” și acest lucru, la fel, este consecință a otrăvirii. „Eu credeam că este vorba de adrenalina campaniei electorale, dar s-a constatat că acestea sunt metale grele. Iar eu sunt otrăvit nu de metale, ci de politica jalnică a acestor două personaje. Ceea ce fac Sandu și Năstase înseamnă otrăvire în masă a oamenilor, cu minciună și falsificare. Ei nu au obținut nimic, ei nu au ce propune oamenilor, de aceea au ales circul politic care jignește rațiunea oamenilor”, a scris el.