Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat Consiliul Suprem de Securitate. Ședința a fost programată pentru ora 14:00 și ar urma să se țină două ore. Singurul subiect discutat este blocajul din procesul de reformă a justiţiei şi modalităţile de depăşire eficientă a acestuia.
Anunțul Maiei Sandu vine după ce vineri, 17 martie, Adunarea Generală a Judecătorilor a amânat numirea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), din rândul celor cinci candidați, din 18, trecuți de Comisia de evaluare extraordinară (pre-vetting). Constituirea CSM, instituția care propune șefului statului numirea în funcție a judecătorilor și procurorilor, și le monitorizează activitatea, este importantă pentru ca reformarea justiției să aibă loc, aceasta fiind una dintre cele nouă condiții puse Moldovei de Comisia Europeană, pentru aderarea țării la UE.
Blocaj în Justiția din Republica Moldova
După instalarea unui nou CSM și a unui nou Consiliu Superior al Procurorilor, guvernarea planifică să continue curățarea sistemului, iar primii verificați de comisii de vetting vor fi judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție, instanță care se confruntă cu demisii în masă - 80% din magistrații CSJ deja și-au anunțat plecarea.
De altfel, însăși Legea evaluării le oferă judecătorilor posibilitatea de a-și încheia cariera fără să treacă de vetting, adică fără să-și justifice averile și interesele. Dacă demisionează acum, nu mai pot reveni în sistem pentru o perioadă de șapte ani, dar la demisie beneficiază de compensații, care pot atinge jumătate de milion de lei, în funcție de vechimea în muncă și de salariul primit. Dacă nu demisionează, iar evaluarea arată că au încălcat legea, vor trebui să răspundă, desigur, tot în fața legii.
Împotriva evaluării
Câțiva dintre judecătorii demisionari au criticat procesul de reformă inițiat de guvernarea PAS și au spus la Adunarea Generală a Judecătorilor că percep drept „umilitoare” evaluarea lor de comisiile de pre-vetting și vetting, care sunt constituite de trei experți naționali și trei internaționali.
Condițiile Comisiei Europene înaintate Moldovei pentru aderarea la UE
După obținerea statutului de candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, Comisia Europeană a formulat nouă condiții pe care R.Moldova trebuie să le îndeplinească. Patru dintre acestea țin de reforma justiției. Celelalte se referă la lupta împotriva corupției, lupta împotriva crimei organizate, precum și la fortificarea capacităților administrative de aderare la UE. Pentru realizarea recomandărilor, autoritățile de la Chișinău au adoptat un plan de implementare ce conține 60 de acțiuni. Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, estimează că toate măsurile prevăzute vor fi realizate până în 31 martie.