Maia Morgenstern la „Rețeaua de Idoli”, o întâlnire ca o poveste de viață

Maia Morgenstern la „Rețeaua de Idoli”, o întâlnire ca o poveste de viață

La câteva ore după interviul cu Irina Păcurariu, realizatoarea emisiunii „Rețeaua de Idoli”, actriţa Maia Morgenstern a publicat pe Facebook un mesaj, o trecere în revistă a carierei sale de peste 40 de ani.

„Ce-am mai aşteptat roluri”, spune Maia Morgenstern, invitata Irinei Păcurariu. „Am fost la probe, am fost la multe probe. Şi am luat. Dar mi-au zis să-mi schimb numele. Numele de familie, că-i greu de scris şi pronunţat. Dar nu. Niciodată nu puteam face așa ceva...", adaugă îndrăgita actriță, invitata unei ediții de colecție „Rețeau de Idoli”, difuzată luni, 2 noiembrie, ora 21.00, la TVR 2.

O declarație surprinzătoare, dacă ne gândim la cariera sa care înseamnă zeci de roluri în film, sute de roluri în teatru – interpretate la Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Național București, Teatrul Bulandra, Teatrul Metropolis, Odeon, Teatrul Mic, la teatrele din Sibiu, Brăila, Turda, Craiova, Piatra Neamț etc, zeci de spectacole de teatru radiofonic, seriale şi film TV.

Maia Emilia Ninel Morgenstern s-a născut într-o familie de evrei pasionaţi de teatru. Numele ei, Morgenstern, se traduce în germană „Luceafarul de dimineaţă”, nume dat Fecioarei Maria, personaj pe care avea să-l interpreteze, peste ani, în filmul lui Mel Gibson, „Patimile lui Hristos”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Încă din copilărie, Maia Morgenstern a început să îndrăgească scena, însă visul ei secret era acela de a deveni balerină.

La câteva ore după interviul oferit Irinei Păcurariu pentru „Rețeaua de Idoli” (primul în care un invitat a purtat mască pe toată durata filmării), actriţa Maia Morgenstern a publicat pe Facebook un mesaj. O trecere în revistă a carierei sale în teatru şi film, concluzionând că, după mai mult de 40 de ani de muncă, merită să iasă la pensie, formulă preluată apoi de toată presa din România și transformată în titluri de articole.

„Aștept pensia”, a scris ea. „Am făcut stagiul în provincie. Aşa era legea. Nu mi-a fost uşor. Nu pot zice că mi-a plăcut. Câte trei săptămâni de «turnee» şi deplasări prin toate satele şi catunele din ţară, la ţară. Sau împrejurimi. Case de cultură săteşti. Sau grajduri. Era frig şi zloată şi noroi şi apa prindea pojghiţă de gheaţă în pahar. Dar oamenii ne iubeau, cred. Copiii, mai ales: gălăgioşi şi curajoşi, ne luau în stăpânire fără complexe sau preliminarii: eram ai lor, le aparţineam, eram proprietatea lor. Îşi însuşeau poveştile, costumele, măştile noastre, fără multe mofturi. Mulţi ani, ani mulţi… Acum aştept pensia. Merit”.

În timpul stării de urgență, Maia Morgenstern n-a stat acasa. A mers la teatru unde, ca manager, a semnat documente, a ținut legătura cu colegii, au decis, cu toții, eventuale proiecte viitoare. S-ar spune că, spre deosebire de ceilalți, a avut doza ei de libertate, deși, susține apăsat că regulile, oricât de greu de suportat ar fi, trebuie respectate. Nefericirile, nemulțumirile sau, cum îi place să ironizeze, victimizările, rămân să fie la alții.

„Pentru unii, Maia Morgenstern înseamnă putere, pentru alții originalitate sau  emoţie. Sunt oameni care-o văd ca model de tenacitate, modestie sau umanitate. Sunt destule epitetele care i se potrivesc, mai ales că forța ei de artist provoacă pe oricine ajunge martorul ei. Nu-i de mirare că textul publicat pe contul de Facebook a fost distribuit de mii de ori și că e comentat sau pur și simplu împărțit deja pentru atât de mulți ochi care au recitit ce scrie apăsat unul dintre cei mai iubiți dintre români", a spus Irina Păcurariu.