Mai puţini bani de la FMI, să nu fie cu ghinion

România va împrumuta 19,95 de miliarde de euro, iar cea mai mare parte din bani vor veni de la Fondul Monetar Internaţional. Acordul cu FMI va fi de tip stand-by, pentru 12,95 miliarde euro, au declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii FMI, ai Băncii Mondiale şi ai Uniunii Europene.

Prima tranşă va fi de 5 miliarde de euro, a spus Jeffrey Franks, reprezentantul FMI. Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi că această primă tranşă va fi livrată Băncii Naţionale în luna mai.

De la Uniunea Europeană, România va primi 5 miliarde de euro, iar prima tranşă ar putea intra în ţara noastră la începutul lunii iulie, a declarat reprezentantul UE.

Restul de bani vor veni de la Banca Mondială şi de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Rambursare până în 2015 Împrumutul de 12,95 miliarde de euro acordat României de FMI va avea o dobândă de aproximativ 3,5% pe an, a mai spus şeful misiunii din România, Jeffrey Franks.

El a arătat că dobânda depinde de referinţele de pe pieţele internaţionale la care se adaugă o marjă, calculată în funcţie şi de valoarea împrumutului atras de fiecare ţară.

Împrumutul acordat de FMI va fi obţinut în tranşe până la sfârşitul anului 2010, iar rambursarea se va face treptat până în 2015.

Nu vor fi reduceri de pensii

FMI nu a cerut reducerea nivelului actual al pensiilor, dar a convenit cu autorităţile române reforma sistemului de pensii, pentru a se asigura sustenabilitatea pe termen lung, a declarat Franks.

"Sistemul public de pensii va reprezenta o provocare fiscală enormă. Va fi o presiune mare pentru că din ce în ce mai multe persoane ies la pensie, iar tot mai puţini tineri intră pe piaţa muncii. Asta nu înseamnă că pensiile vor fi reduse. Este nevoie de reforma sistemului de pensii", a spus oficialul FMI.

El a adăugat că în acord s-a convenit asupra unor măsuri care să protejeze pensionarii şi salariaţii cu cele mai mici venituri.

Pensiile vor fi indexate cu rata anuală a inflaţiei, urmând să se renunţe la ajustarea în funcţie de evoluţia salariului mediu pe economie, potrivit Mediafax. Scopul este de a echilibra pe termen mediu şi lung fondul de pensii, potrivit înţelegerii încheiate de autorităţile române cu FMI. Modificarea va fi introdusă în următorii ani.

Mai puţini bani la Fondul Public de Salarii

Fondul public de salarii ar trebui sa scadă ca procent din Produsul Intern Brut (PIB) în perioada următoare, a declarat şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, citat de Mediafax.

El a menţionat că, în acest moment, fondul public de salarii reprezintă 8% din PIB. "Per total fondul de salarii va trebui să fie adus sub control", a declarat Franks.

Potrivit oficialului FMI, salariile în sistemul public s-au dublat într-o perioadă de trei ani: "Fondul de salarii a crescut mai mult decât dublu în ultimii trei ani. Acest trend de creştere nu este sustenabil şi creează o enormă presiune pe buget. Trebuie reformată structura sistemului public de salarii. Acest lucru nu înseamnă neapărat că salariaţii vor avea reduceri de venituri. Sistemul pentru stabilirea salariilor trebuie simplificat şi îmbunătăţit".

Guvernul va putea cheltui discreţionar o parte din eventualele încasări peste nivelul de venituri convenit cu Fondul Monetar Internaţional, iar o altă parte o va economisi, a declarat, miercuri, şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks.

"Guvernul va puteqa să cheltuiască cum vrea o parte din veniturile suplimentare faţă de prognoza actuală, iar o parte o va economisi", a spus Franks.

Relaţii cordiale

Reprezentantul FMI a adăugat că instituţia îşi adaptează programele în funcţie de condiţiile specifice din fiecare ţară. El a mai spus că Executivul din România trebuie să reducă deficitul bugetar.

„Avem o relaţie foarte productivă cu autorităţile române. Negocierile au avut şi momente mai dificile, dar autorităţile sunt foarte competente, iar discuţiile au fost cordiale. Am fost mulţumiţi de rezultat şi cred că şi Guvernul a fost mulţumit”, a mai spus Franks.

"Faceţi ceva cu cifra aia! Scoateţi 13 de acolo!"

Guvernul a decis să împrumute de la FMI 12,95 miliarde de euro, pentru a evita numărul-ghinion 13, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax.

Acestea au declarat că unul dintre cei mai importanţi negociatori din partea română ar fi spus în timpul discuţiilor: „Faceţi ceva cu cifra aia! Scoateţi 13 de acolo, e număr cu ghinion!”. Ideea a fost agreată de partea română şi s-a impus ca poziţie oficială în timpul negocierilor. Valoarea exactă a împrumutului a fost stabilită ieri, în ultima variantă a scrisorii de intenţie pe care executivul trebuie să o înainteze Fondului.

Premierul Emil Boc a declarat ieri că acordul de împrumut cu FMI şi Comisia Europeană (CE) va fi semnat peste 10-14 zile, după ce va primi un răspuns din partea celor două instituţii la scrisoarea de intenţie înaintată de guvern. Prima tranşă din cele 19 miliarde de euro va fi acordată în luna mai, au declarat oficiali ai executivului. Scrisoarea de intenţie urmează a fi aprobată în şedinţa de azi a guvernului, pentru a fi trimisă ulterior către FMI şi CE.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 14:00.

Ciţiţi şi:

Băsescu: „Momentul cel mai bun pentru leu va fi luna mai”