Atacul a fost comis vineri dimineaţa de oameni armaţi şi este "o luare de ostatici", a declarat sursa militară.

În plus, o sursă de securitate şi mai mulţi localnici consideră că este vorba despre o "tentativă de răpire a unor cetăţeni occidentali ce se aflau în clădire", conform AFP, citată de Agerpres.

Forţele militare din Mali au izolat zona hotelului şi înceară să-i forţeze pe atacatori, încă neidentificaţi, să pună capăt acţiunii, a explicat o sursă militară pentru AFP, în jurul orei locale 13.00.

În rândul militarilor s-au înregistrat "doi morţi şi trei răniţi", un bărbat care avea asupra sa o centură cu explozibili "a fost doborât", iar în faţa hotelului "zace corpul unui bărbat cu piele albă", a adăugat sursa citată.

"Desfăşurarea operaţiunilor este dificilă, mai ales că este vorba de ostatici", a adăugat aceasta.

Conform sursei citate, cel puţin cinci cetăţeni străini – trei sud-africani, un francez şi un ucrainean – erau înregistraţi în hotel înainte de atac.

În ceea ce priveşte sursa din domeniul de securitate, aceasta invocă prezenţa în hotel, înainte de atac, a unor "piloţi ruşi din cadrul Minusma", misiunea ONU în Mali. Potrivit acestei surse, "este vorba de o tentativă de răpire a piloţilor ruşi din cadrul Minusma, tentativă care a eşuat".

Secretarul de presă al Ministerului de Externe al Ucrainei, Mariana Beţa, a anunţat pe pagina sa de Twitter că printre ostatici de află un cetăţean ucrainean.

"Împreună cu partenerii occidentali, întreprindem paşi urgenţi pentru eliberarea cetăţeanului nostru", a afirmat aceasta, potrivit agenţiei de presă Unian.

De asemenea, potrivit unor informaţii încă neverificate, persoane necunoscute au atacat o tabără militară situată în apropiere de hotel.

În regiunea Mopti unde a avut loc atacul au fost răpiţi numeroşi occidentali şi a ajuns în martie-aprilie 2012 sub controlul unor grupuri islamiste extremiste cu legături cu Al-Qaida, printre care Al-Qaida în Maghrebul islamic (Aqmi).

Jihadiştii au fost în mare parte alungaţi sau dispersaţi din aceste regiuni, ca urmare a unei operaţiuni militare internaţionale, declanşate în ianuarie 2013 la iniţiativa Franţei. Cu toate acestea, zone întregi scapă încă de sub controlul autorităţilor din Mali şi a forţelor străine.