Evenimentul Zilei > Politica > Mai există cale de împăcare între PNL și USR? Dacian Cioloș: „Florin Cîțu are nevoie de discuții”/ „Sacrificiu mai mare nu cred că există”
Mai există cale de împăcare între PNL și USR? Dacian Cioloș: „Florin Cîțu are nevoie de discuții”/ „Sacrificiu mai mare nu cred că există”

Mai există cale de împăcare între PNL și USR? Dacian Cioloș: „Florin Cîțu are nevoie de discuții”/ „Sacrificiu mai mare nu cred că există”

Dacian Cioloș face declarații miercuri, 13 octombrie, după întâlnirea cu prim-ministrul demis Florin Cîțu, președintele UDMR, Kelemen Hunor, și șeful grupului parlamentar al minorităților, Varujan Pambuccian. Negocierile s-au dovedit a fi, de fapt, doar „discuții”, iar liderii politici nu au ajuns „la nicio concluzie” privind guvernarea României. Dacian Cioloș insistă pe ideea refacerii coaliției de guvernare, însă președintele PNL amintește că USR a făcut majoritate cu AUR și PSD pentru a da jos Executivul Cîțu, în timp ce Kelemen Hunor insistă pe renunțarea la „orgolii”.

Dacian Cioloș se așază la masă cu PNL și UDMR vineri

Dacian Cioloș: „Am avut o întâlnire cu liderii PNL, USR. Practic, cu fosta coaliție de guvernare… Le-am expus planul meu odată ce am fost desemnat premier de către președinte, că intenția mea este să formez un Guvern, iar prioritatea este refacerea coaliției. Le-am spus că ăsta e obiectivul, în jurul unui program care să prevadă priorități pentru gestionare pandemiei și implementarea PNRR, care aduce bani în economie, dar are și reforme importante.

Obiectivul meu și al USR este să dăm cu guvern Românei cât mai repede, să mergem cu o soluție cât mai rapid, nu putem aștepta discuții foarte lungi. Din punctul nostru de vedere, nu este o altă soluție decât cea cu PNL și UDMR. Colegii de la PNL și UDMR mi-au spus că au nevoie de o discuție în partid ca să ia un mandat pe o astfel de negociere și că vineri vom avea o nouă întâlnire ca să vedem care sunt deciziile. În principal, Florin Cîțu are nevoie de această discuție.

Așteptăm decizia PNL și UDMR, daca sunt gata să înceapă negocierile. Ne gândim la formula cu care putem merge mai repede… Rămâne de văzut în ce măsura își asuma PNL și UDMR…

Este exclusă o alianță cu PSD și AUR. „O să vedem dacă PNL e responsabil”

Am văzut că formula cea mai viabilă este între cele trei partide. Mi-a fost foarte clar încă o dată că pentru noi nu există o formulă de majoritate nici cu PSD, nici cu AUR. Acum e vorba de responsabilitatea lor. O să vedem dacă PNL e responsabil și dacă va contribui la oferirea unui guvern României pentru a gestiona această situație de criză.

Există deja o propunere pe masă (n.r. în legătură cu propunerea unui premier din partea liberalilor). Dacă PNL dorea să facă altă propunere de premier, putea să o facă. Momentan, răspunsul lor trebuie să fie legat de propunerea de premier pe care a făcut-o deja președintele Klaus Iohannis.

Acum, important e ca România să aibă un guvern cât mai repede. Avem o propunere pe masă, dacă PNL trebuie să facă altă propunere, să o facă ei, nu să comentez eu. Discuțiile au fost în jurul propunerii făcute de președintele Klaus Iohannis și ăsta va fi, din ce am înțeles, și subiect de discuție în PNL și UDMR. Eu acum vorbesc de ceea ce propune USR, nu despre eventuale propuneri.

„Aștept responsabilitate. Cîțu nu mi-a spus că nu mai discutăm”

Mâine, ei vor decide dacă susțin una dintre aceste opțiuni – să începem negocierile pentru un guvern de coaliție sau să susțină un guvern minoritar în cazul în care noi vom face o propunere de guvern minoritar în Parlament. Asta vom discuta în Birou. Trebuie o decizie în conducerea partidului.

Domnul Cîțu nu mi-a spus „Nu mai discutăm din cauza votului”, știe foarte bine în ce context a avut loc votul, România are nevoie de un guvern care să vină cu soluții durabile și clar asumate pe pandemie și susținerea economiei, nu comentariile, sentimentele și emoțiile unuia și altuia. Sper să văd responsabilitate din partea lor și să-mi dea un răspuns foarte clar. În rest, fiecare poate să aibă discuții interne pentru viitor.

Am mers la partide apropiate de președinte”/ „Sacrificiu mai mare nu cred că există”

Eu iau foarte în serios acest mandat pe care mi l-a dat (n.r. președintele Klaus Iohannia), am mers la două partide care sunt apropiate de președinte și aștept un răspuns clar, dacă resping sau acceptă oferta pusă pe masă de președinte.

Prima variantă și prioritatea noastră este să refacem coaliția, dar cel mai important acum este să oferim în următoarele câteva zile sau săptămâni un guvern și să punem în practică deciziile (n.r. privind pandemia, PNRR).

Cine își va asuma guvernare, va face un sacrificiu, pentru că va fi o perioadă foarte grea. Mai mare sacrificiu decât a guverna în această perioadă, din punct de vedere politic, nu cred că există.”, a declarat liderul USR, Dacian Cioloș, după primele discuții purtate cu PNL, UDMR și grupul minorităților naționale, miercuri.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: