Istoria secretă. Mai crud decât Vlad Țepeș. A ucis 72 de boieri într-o singură zi

Istoria secretă. Mai crud decât Vlad Țepeș. A ucis 72 de boieri într-o singură zi

Istoria altfel decât la școală

În 1611 a urcat pe tron în Moldova Ștefan Tomșa, cel care se dă drept fiul lui Tomșa, ucigașul lui Despot Vodă. Este primit bine de boierii ostili lui Constantin Movilă care împreună cu mama sa și câțiva boieri fugiseră din țară. Declarați trădători averile le-au fost confiscate. Numai că în 1612 Constantin Movilă intră în Moldova cu oaste formată din boieri credincioși, în frunte cu vistiernicul Nicoară Prăjescu, Dumitru Buhuși, Pătrașcu Cigolea, soldați cazaci și poloni sub comanda unui nobil polonez.

Bătălia între cei 6000 de osteni ai lui Constantin Movilă și cei ai lui Stefan Comșa are loc la Cornul lui Sas. Oastea lui Tomșa în care se regăseau tătarii lui Cantemir și foști căpitani ai lui Mihai Viteazul, reușește să învingă. Au fost luați prizonieri mulți boieri, toți oameni de casă ai lui Eremia Vodă care o fost aduși în fața lui Tomșa.

Acesta într-un acces de cruzime i-a acuzat de trădare și i-a ucis pe toți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe unul singur l-a iertat, Vasile Stroici, considerat unul din cei mai cinstiți și vechi boieri din Moldova.  Trimis să vadă cum sunt executați ceilalți trădători, boierul inimos din fire a crezut că e dus la execuție și avut un gest eroic smulgând sabia unui ostași, „ca să moară cu răscumpărare”. Ceilalți au sărit asupra lui și l-a omorât. Prizonieri vor fi executați până la unu. Călău lui Tomșa era ghilimele un „țigan calo gros și mare la trup. Acela strigă de multe ori înaintea lui arătându-i pe boieri s-au îngrășatul doamne, berbecii, buni sunt de înjunghiat . Ștefan vodă râde la aceste cuvinte și dăruia bani țiganului” scria Miron Costin, cronicarul acelor vremuri .

Istorie secretă. Mai crud decât Vlad Țepeș. A ucis 72 de boieri într-o singură zi

În 1615, boierii speriați de cruzimea lui Tomșa și-au strâns oamenii în oaste la Cucuteni și au cerut acestuia să părăsească tronul Moldovei. Boierii au atras de partea lor oastea țării. Voievodul Tomșa ca să poate strânge suficientă oaste a plătit dărăbanilor unguri soldele înainte și anunțat că angajează cu leafă mare orice voluntar se prezintă.

Bătălia va avea loc la Iași, iar boierii vor fi înfrânți. Potrivit unei scrisori a cancelarului ardelean Simon Pechy au fost executați după această bătălie 72 de boieri.

Unii au fost trași în țeapă, alții spânzurați, sau scurtați de cap. Capetele lor vor fi umplute cu paie și lăsate să putrezească pentru luare aminte. Boierii fugiți în Țara Românească vor fi trimiși peșcheș lui Tomșa Vodă de către Marele Vizir, aflat în relații amicale cu domnitorul Moldovei.

La nicio lună de la bătălia în care boierii moldoveni au fost înfrânți, o oaste ce-l susținea pe Alexandru Movilă vine din Polonia ca să-l alunge pe Tomșa Vodă. Din start domnitorul moldovean este trădat pe Pârcălabul de Hotin care predă cheile cetății.

Bătălia de la Tătăreni este marcată și ea de trădări. Artileria lui Tomșa va trage numai pe lângă pentru că comandantul ei hotărâse să-l trădeze pe domnitor. Dărăbanii unguri, corpul de elită al lui Tomșa rezistă eroic, iar atunci când polonii le cer să se predea jurându-se că-i lasă în viață, îi cred. Odată dezarmați au fost uciși până la unu. Tomșa se refugiază în Țara românească, dar tronul Moldovei rămâne în mâna lui Alexandru Movilă.

Citește mai mult pe acest subiect, dar și alte materiale similare, pe Evenimentul Istoric.

Evenimentul Istoric, cea mai mare revistă de istorie din Europa, aduce în atenția publicului, prin cele 116 pagini ale sale, numeroase subiecte captivante, dosare desecretizate și imagini în exclusivitate.

Noile numere ale revistei sunt disponibile la punctele de difuzare a presei și online pe www.agoramag.ro

Dacă vrei să colecționezi revista, te invităm să te abonezi! Poți opta pentru un abonament în varianta print, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric sau poți să te bucuri de versiunea online a revistei, direct pe tableta, computerul sau telefonul tău, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric?product_id=441.