Magistrații europeni au adoptat o rezoluție prin care condamnă ceea ce se întâmplă în România, din perspectiva protocoalelor, dar și din perspectiva atacurilor la adresa CCR. Anunţul a fost făcut de către Dana Gîrbovan, preşedinta Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR).
Organizaţia Magistraţilor Europeni pentru Democaţie şi Libertate (MEDEL) „condamnă cu fermitate încheierea de protocoale secrete între instituţiile din cadrul autorităţii judecătoreşti şi Serviciul Român de Informaţii, ce subminează statul de drept, democraţia, independenţa sistemului judiciar şi dreptul la un proces echitabil, încălcând astfel drepturile fundamentale ale românilor, protejate de Constituţie şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”.
Prin aceeaşi Rezoluţie, organizaţia îndeamnă la încetarea atacurilor împotriva Curţii Constituţionale şi solicită Preşedintelui României Klaus Iohannis să denunţe public aceste protocoale şi totodată, în calitate de preşedinte al CSAT, să se asigure că “serviciile secrete nu mai intervin în niciun mod în procesul judiciar”.
Se vor adresa instuţiilor europene
De asemenea, magistraţii europeni „cer autorităţilor Uniunii Europene să susţină cu fermitate că lupta împotriva corupţiei nu poate fi realizată prin utilizarea metodelor nedemocratice de investigare penală, similare celor sovietice”.
Organizaţia a mai solicitat „publicarea tuturor protocoalelor încheiate între instituţiile din cadrul autorităţii judecătoreşti şi serviciile secrete româneşti, astfel încât acestea să poată fi evaluate de către societate, magistraţi şi avocaţi”. Nu în ultimul rând, organizaţia „salută decizia actualului Consiliu Superior al Magistraturii de a publica protocolul secret încheiat de Consiliul precedent cu SRI şi încurajează Consiliul să ia toate măsurile necesare pentru a clarifica pe deplin modul, metodele şi amploarea implicării SRI în procedurile judiciare”. „Vom adresa instituţiilor europene îngrijorările noastre cu privire la implicarea servicilor secrete româneşti în justiţie şi le vom cere să ia poziţie împotriva acestei situaţii contrare legii, de vreme ce situaţia din România nesocoteşte grav valorile europene, încălcând în acelaşi timp democraţia, statul de drept şi drepturile omului din această ţară”, a declarat Felipe Marques, preşedinte MEDEL.
Au reprezentanţi în 15 state europene
Rezoluţia a fost adoptată de MEDEL în urma unei întâlniri avute de conducerea asociaţiei cu Emmanuel Crabit, Director Drepturi Fundamentale şi Statul de Drept DG – JUST din cadrul Comisiei Europene.
În cadrul întâlnirii, reprezentanţii MEDEL i-au înaintat lui Crabit un raport din partea UNJR privind ingerinţa serviciilor de informaţii în justiţia din România. MEDEL este o asociaţie profesională a judecătorilor şi procurorilor europeni, ce are ca membri un număr de 22 de asociaţii naţionale din 15 state europene şi are ca principal scop apărarea independenţei justiţiei, a democraţiei şi a drepturilor fundamentale ale omului. UNJR este membră al MEDEL din anul 2008, fiind reprezentată în conducerea organizaţiei europene de judecătoarea Iulia Craiu.