Magistrații încep judecarea dosarului în care primarul orașului Buzău, Constantin Boşcodeală, este acuzat de abuz în serviciu

Magistraţii Tribunalului Dâmboviţa au decis începerea judecăţii dosarului Orizont în care primarul municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Ploieşti, pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. În acest dosar, statul român, prin Agenţia Domeniilor Statului Bucureşti, s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 11.528.760 lei.

Potrivit Tribunalului Dâmboviţa, la termenul din 18 august a.c., magistraţii au decis începerea judecării cauzei. 'Respinge cererile şi excepţiile formulate de către inculpaţii Boşcodeală Constantin Octavian, Stana Viorica şi Nicolae Trandafir. Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul întocmit în dosarul nr.68/P/2009 privind pe inculpaţii sus-menţionaţi, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei privindu-i pe inculpaţii Boşcodeală Constantin Octavian, Stana Viorica şi Nicolae Trandafir. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare', se precizează în soluţia pe scurt, citată de Agerpres.

 

Acuzațiile DNA

 

Pe 30 mai 2014, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Boşcodeală Constantin Octavian, primar al municipiului Buzău, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, Stana Viorica, la data faptelor director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Buzău pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, Nicolae Trandafir, la data faptelor director al Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

  • Conform procurorilor DNA, inculpaţii Boşcodeală Constantin Octavian, Stana Viorica şi Nicolae Trandafir, în calităţile menţionate, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu şi prin încălcarea dispoziţiilor legale în materia fondului funciar, au făcut posibilă trecerea unei suprafeţe de 33 hectare teren arabil, din domeniul public al statului, în domeniul privat al municipiului Buzău, deşi terenul respectiv se afla în administrarea Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, fiind destinat exclusiv activităţii de cercetare şi producerii de seminţe şi material săditor din categorii biologice superioare şi, potrivit legii, nu putea face obiectul unei asemenea operaţiuni.

 

Prejudiciul adus statului

 

Faptele inculpaţilor au avut ca rezultat prejudicierea statului român cu suma de 12.720.000 lei, reprezentând contravaloarea terenului de 33 hectare preluat nelegal, aflat în domeniul public al statului, precum şi prejudicierea Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, prin lipsa de folosinţă a suprafeţei respective, cuantificată de reprezentanţii săi legali la valoarea de 11.528.760 lei.

  • Statul român, prin Agenţia Domeniilor Statului Bucureşti, s-a constituit parte civilă în cauză. Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 11.528.760 lei. Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Dâmboviţa.