Asociaţiile Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România i-au solicitat premierului Dacian Ciolos 2016 să retragă “de îndată” proiectul de hotărâre de guvern iniţiat de ministrul Justiţiei, Raluca Pruna, prin care doreşte reinventarierea arhivei SIPA.
Conform luju.ro, în cererea trimisă la data de 16 august, magistratii au mai cerut ca Raluca Pruna să facă public "în mod transparent, complet şi exact" ce au făcut comisiile anterioare cu privire la această arhivă.
“Solutionarea problemelor generate de mostenirea SIPA, cu implicatii grave asupra independentei sistemului judiciar, nu poate fi facuta prin ignorarea integrala a tuturor actiunilor desfasurate deja in ultimii zece ani si nici prin legitimarea implicita a actiunilor ilegale ale acestui fost serviciu secret, asa cum doreste actualul ministru al justitiei, Raluca Alexandra Pruna”, se arată în cererea redactată de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi de Asociaţia Magistraţilor din România.
Iniţiativa acestora vine după ce Raluca Pruna a afirmat într-o emisiune televizată că scopul acestei hotărâri de guvern este şi acela ca informaţiile “de interes operativ” culese de SIPA să fie “transferate instituţiilor abilitate”.
SIPA, devenit ulterior Direcţia Generală de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA) a fost la început numită Serviciul Operativ. Ulterior a fost Serviciul Independent Operativ, adică unul dintre primele servicii secrete înfiinţate după căderea comunismului, în februarie 1990. Initial, acesta a fost pentru a asigura monitorizarea informativ-operativa a penitenciarelor.
SIO a fost transformat in Serviciul Independent de Protectie si Anticoruptie (SIPA) in 1997. Ulterior, acesta a fost acuzat de ca spiona judecatori, procurori, avocati, jurnalisti si membri ai societatii civile care pledau pentru respectarea drepturilor omului. SIPA a fost condus de directori si adjuncti care au fost ofiteri ai fostei Securitati, iar unii dintre ei au fost deconspirati de catre CNSAS.