Curtea de Apel Buicureşti (CAB) i-a înjumătăţit pedepsele fostului deputat PDL Alin Trăşculescu în dosarul de corupţie şi infracţiuni economice, acesta fiind condamnat definitiv, vineri, la 3 ani de închisoare cu executare.
Alin Trăşculescu fusese trimis în judecată în 2013 pentru trafic de influenţă, delapidare, uz de fals, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la spălare de bani.
Potrivit minutei deciziei magistraţilor CAB, Trăşculescu a fost condamnat la 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, 6 luni închisoare pentru instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi 3 ani închisoare pentru instigare la spălare de bani, urmând a executa pedeapsa cea mai grea.
„Contopeşte cele trei pedepse principale şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, acesta urmând a executa în final o pedeapsă rezultantă de 3 (trei) ani închisoare. (...) Menţine sechestrul asigurător asupra bunurilor şi a sumelor de bani deţinute de către inculpatul Trăşculescu Alin-Silviu, până la concurenţa sumei de 100.000 lei”, se mjai arată în minuta deciziei CAB.
La fond, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Trăşculescu la pedepse mai aspre. El a primit 7 ani de închisoare pentru trafic de influenţă, 2 ani pentru fals şi 5 ani pentru spălare de bani.
Potrivit procurorilor, în perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, Alin Silviu Trăşculescu, în calitate de deputat şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PDL Vrancea, ar fi pretins de la martorul denunţător Mircea Alexandru Vintilescu, cu complicitatea lui Marian Valeriu Calotă, iniţial suma de 50.000 de euro, care ulterior ar fi fost majorată la 150.000 de euro, din care ar fi primit, cu ajutorul lui Calotă, suma totală de 364.000 de lei, în patru tranşe - de 30.000 de lei, 124.000 de lei, 100.000 de lei şi 200.000 de lei.
Ulterior, Trăşculescu ar fi pretins încă 1,1 milioane de lei, bani pe care ar fi impus să îi primească în două tranşe, de 50.000 de lei şi, respectiv, 1.050.000 de lei.
"Banii au fost pretinşi cu ajutorul inculpatului Calotă Marian-Valeriu, care l-a constrâns prin ameninţare pe denunţător să remită lui Trăşculescu Alin-Silviu sumele solicitate. Pentru obţinerea acestor foloase, Trăşculescu Alin-Silviu a lăsat să se creadă că are influenţă asupra reprezentanţilor autorităţilor locale din judeţul Vrancea, pentru a-i determina să solicite realizarea unor obiective de investiţii în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) şi asupra funcţionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului cu atribuţii de verificare, avizare şi aprobare în derularea procedurii specifice aceluiaşi program, precum şi asupra reprezentanţilor unei societăţi comerciale, pentru a-i determina să deruleze o relaţie contractuală cu firma administrată de denunţător", au precizat procurorii.