Zeci de magistrați au intrat în malaxorul DNA Alba Iulia și DNA Brașov, conduse de procurorii Danusia Aurelia Boicean , respectiv, Cornel David-Deca, cei mai mulți fără să știe că au avut dosare ținute la sertar cu anii. Inspecția Judiciară a descoperit nereguli și ilegalități uluitoare în activitatea celor doi.
Din seria de dezvăluiri „Magistratura sub cizma DNA”, Luju.ro prezintă cazuri grave de abuzuri comise de șefii DNA Alba Iulia și DNA Brașov, procurorii Danusia Aurelia Boicean , respectiv, Cornel David-Deca. Zeci de magistrați au intrat în malaxorul procurorilor anticorupție de la cele două instituții, cei mai mulți fără să știe că au avut dosare ținute la sertar cu anii. „Subiectul este cu atât mai actual, cu cât Decă încearcă să plece din parchetul anticorupție, Secția pentru procurori din CSM urmând să discute marți, 28 mai 2019, dacă îi aprobă întoarcerea la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia”, transmite luju.ro.
Unele dintre cele mai stupefiante cazuri de la DNA Brașov au fost cele în care Inspecția Judiciară a descoperit ordonanțe de delegare „în alb”, fără că procurorii de caz să menționeze activitățile concrete date în sarcina polițiștilor judiciari. Însă batjocură cea mai mare a fost de departe cea la care s-a dedat un anchetator tot din ograda lui David-Deca. Procurorul a catadicsit să meargă la instanța pentru confirmarea a două ordonanțe de interceptare și filaj nu după 24 de ore, cum prevede Codul de procedura penală, ci după 3 ani și jumătate.
Fragmente din Raportul Inspecției Judiciare cu privire la DNA Alba Iulia:„Nerespectarea condițiilor legale privind autorizarea provizorie de către procuror a unor măsuri de supraveghere tehnică, prevăzute de art. 141 alin. 1 CPP raportat la art. 139 alin. 4 CPP: Dosar penal nr. 14/P/2014, format că urmare a unei sesizări din oficiu, la dată de 21.01.2014, vizează judecător de la Curtea de Apel Alba Iulia. (...) Dosarul a fost repartizat spre soluționare procurorilor Deca David Cornel și Boicean Danusia.
La dată de 21.01.2014, procurorul Boicean Danusia emite autorizație cu titlu provizoriu, prin care autorizează interceptarea pe o durata de 48 de ore a 7 numere de telefon utilizate de către persoane necunoscute din familia sau anturajul numitului (...), persoană condamnată penal, care trebuie să remită o suma de bani unui judecător de la Curtea de Apel Albă Iulia investit cu soluționarea cererii de contestație la executare formulate de petentul condamnat.
La dată de 22.01.2014, procurorul Deca Cornel autorizează interceptarea cu titlu provizoriu a unui număr de telefon aparțînând avocatului petentului condamnat. (...).La 24.02.2014, se emite ordonanță de amânarea informării, și la 12.08.2015 se dispune soluție de clasare în temeiul art. 16 lit. a Cod procedura penală și se comunica interceptările persoanelor vizate.
La data de 14.05.2014, procurorul Ioan Daniel Dumitru emite o ordonanță în baza art. 172 alin. 9, 10 CPP, prin care dispune îmbunătățirea calității tehnice a înregistrării audio pe mediul de stocare și efectuarea unei constatări având că obiectiv expertizarea și identificarea vocii care au făcut obiectul mandatului de supraveghere tehnică. Conform raportului de constatare tehnico-științifică din 25.05.2015, întocmit de Institutul pentru Tehnologii Avansate București, s-a realizat o îmbunătățire a calității tehnice a înregistrărilor audio imprimate pe suportul optic de memorie, dar nu s-a reușit identificarea vocală a persoanelor implicate in discuție”.