Magia din „Livada de vişini”

Magia din „Livada de vişini”

Unul dintre cele mai aşteptate spectacole, „Livada de vişini”, s-a jucat vineri seara la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru.

Spectacolul „Livada de vişini”, în regia celebrului regizor lituanian  Eimuntas Nekrosius a fost de o frumuseţe şi expresivitate rară, un amestec rafinat de tragic şi comic.

Replicile îşi păstrau vioiciunea, fiind legate prin tăceri umplute de gesturi ingenioase, jucăuşe, un limbaj al corpului novator, adesea deosebit de hazliu. Totul punctat cu muzică clasică, cu acorduri de pian dramatic frânte, precum destinele.

A adunat toate personalităţile teatrului

Ne puteți urmări și pe Google News

Montarea produsă de Zeinab Seid-Zade, o colaborare între Fundaţia Internaţională Stanislavski din Rusia şi Teatrul „Meno Fortas” din Lituania, jucat ă în limba rusă şi tradusă în engleză, s-a bucurat de un public rafinat.

Nici un artist din festival nu şi-a putut permite să rateze întâlnirea cu Cehov pusă la cale de Nekrosius. S-au aflat în sală regizori precum Alexandru Dabija, Andriy Zholdak, Yuriy  Kordonskiy, Mihai Măniuţiu, Silviu Purcărete. Nu au lipsit nici George Banu, Saviana Stănescu, nici actorii teatrului sibian, deşi urmau să joace în „Metamorfoze” peste puţin timp, şi nici cei de la teatrul Odeon, din spectacolul „Hamletmachine”. Nici un eveniment teatral de la Sibiu nu a reunit probabil, vreodată, atâtea personalităţi ale teatrului.

Nu toţi au urmărit însă piesa până la capăt. Cu o durată de peste patru ore, spectacolul a concurat cu „Metamorfoze”, în regia lui Silviu Purcărete. Regretele au fost cu atât mai mari, cu cât „Livada de vişini” nu a fost programată decât o dată în festival.

„Livada de vişini” a fost răsplătit la final cu aplauze prelungi, sala s-a ridicat în picioare, iar numele piesei a fost  pe buzele tuturor în zilele următoare.

RECOMANDĂRI

Teatru pentru copii şi acrobaţii în Piaţa Mare

  • Astăzi în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, copiii sunt aşteptaţi în Parcul Sub Arini dimineaţa, de la ora 11, la spectacolul interactiv „Poveştile lumilor apuse”, cu Fundaţia Abracadabra.
  • De la ora 13.30, la Centrul Cultural Habitus, are loc conferinţa „Grotowski şi Kantor: doi artişti ai nopţii”, prezentată de reputatul critic teatral George Banu.
  • În sala teatrului „Radu Stanca” se va juca, de la ora 19, spectacolul „Titus Andronicus”, în regia japonezului Masahiro Yasuda.
  • Iar iubitorii teatrului de stradă sunt aşteptaţi de la ora 22.30 în Piaţa Mare, unde se va prezenta pentru publicul larg „Daimonion”, după Faust, cu artiştii Teatro do Mar din Portugalia. O combinaţie de teatru şi circ nou, acrobaţii la înălţime, dans, muzică originală şi efecte video

Citiţi şi: „Metamorfoze” cu ploaie şi şoc termic, la Sibiu