Clanurile ţigăneşti au pus stăpânire pe casele din centrul istoric al Timişoarei. Ca să rămână singuri, romii îşi terorizează vecinii. Astăzi, timişorenii protestează.
Timişorenii ies azi în stradă împotriva romilor care au pus la punct o adevărată mafie imobiliară în oraş, prin ramificaţiile căreia, de ani întregi, au acaparat zona rezidenţială. Oamenii sunt nemulţumiţi că au fost puşi în situaţia de a părăsi imobilele în care au trăit o viaţă, după ce acestea au intrat în atenţia clanurilor care etalează un trai opulent, fără ca autorităţile statului să documenteze sursa veniturilor lor.
Ţiganii au reuşit să cucerescă tot centrul Timişoarei. Unii au bătut foşti judecători sau avocaţi în plină stradă. Chiar dacă mulţi au fost trimişi în judecată, primii pentru care s-au eliberat mandate de arestare pentru înşelăciuni imobiliare au reuşit să fugă în Germania.
Bulevardul pe care se găseşte primăria a ajuns să fie ocupat în proporţie de 90% de ţigani. Excepţie fac două licee, Mitropolia şi câteva imobile administrative. Restul, zeci de superbe vile de la începutul secolului trecut, sunt ocupate de ţigani. Adesea, seara, bărbaţii cu pălării cu borurui largi organizează staboruri în faţa caselor. Tot în plin centrul oraşului, Aleea trandafirilor, strada paralelă, artera cu cea mai frumoasă vedere din urbe, este ocupată de ţigani. BMW-uri de teren, Aud-iuri sau câte un Porsche Cayene tronează în faţă ca la un salon auto.
După ce au "moştenit" casele, au început asediul vecinilor
Parcul Rozelor, unul dintre simbolurile Timişoarei, devine seara locul de adunare al ţiganilor "de mătase". Nu departe de aici, aceştia au pus mâna şi pe reşedinţa primului florar imperial din Banat, Wilhem Muhle. Monument istoric lăsat în paragină, vila este acum una dintre proprietăţile lui Ionelaş Cârpaci.
Timişorenii care au locuit în aceste superbe vile şi-au vândut apartamentele, după ce au ajuns să trăiască un calvar alături de "vecinii" romi care au pus la punct un sistem imbatabil de a intra în posesia celor mai frumoase clădiri din centru. Au corupt funcţionari publici şi au falsificat acte prin care au devenit "moştenitorii" foştilor proprietari, în general etnici germani.
Muniţie ţigănească: rahatul de puradei
Este de notorietate un caz dintr-un imobil cu trei etaje de pe strada Iuliu Maniu, unde, după ce apa de la robinete a fost lăsată deschisă, s-a surpat plafonul apartamentului de dedesubt.
Vladimir Voiasciuc este, la 62 de ani, un veteran în lupta cu mafia imobiliară ţigănească. De patru ani se opune ţiganilor care vor cu orice preţ să îl scoată din casă, fără ca autorităţile să facă ceva în acest sens. Povestea lui începe pe 1 iulie 2007, când a închiriat demisolul unui imobil de pe strada Traian Grozăvescu şi a deschis o sală de culturism. A avut fix o săptămână de linişte. "Pe 8 iulie a început coşmarul. Ţine şi azi", spune bărbatul.
Cum au acţionat ţiganii? Mai întâi au cumpărat un apartament din cele trei ale imobilului. Apoi au adus copiii rudelor lor şi i-au învăţat să urineze şi să întindă zilnic fecale pe uşile şi pe treptele celorlalţi locatari. Primul atac ţigănesc a durat fix 60 de zile fără înrerupere, povesteşte Voiasciuc: "Acţionau prin copii, pentru că ei nu răspund penal. În rest, făceau scandal, dădeau muzica la maxim şi lăsau robinetele să curgă în neştire, la baie şi bucătărie ca să inunde apartamentul de dedesubt".
Toate reclamaţiile, soldate cu NUP
Împreună cu celălalt proprietar, Voiasciuc a făcut, în perioada respectivă, 26 de reclamaţii la Poliţie. Între timp, vecinul a trecut de partea ţiganilor. După ce dosarele penale deschise de Poliţie au ajuns la procurori, aceştia au considerat, de fiecare dată, că la mijloc nu e nicio infracţiune. "De fiecare dată, procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale", a explicat Mădălina Mezdrea, ofiţerul de presă al Poliţiei Timiş.
Toate NUP-urile au fost însă emise de acelaşi procuror. "Ameninţările formulate de Ioan Gribowski nu au fost puse în aplicare de acesta, deşi avea posibilitatea de a o face (...) ", se arată într-una din aceste rezoluţiile semnate de procurorul Ciprian Dorobanţu. Ca să lupte cu sistemul, Voiasciuc a înfiinţat o pagină web în care denunţă complicitatea autorităţilor judiciare cu mafia imobiliară a romilor de mătase.
Poliţiştii spun că, în astfel de cazuri, nu pot face mare lucru. "Tot ce putem face e să aplicăm sancţiuni, dacă suntem sesizaţi", a mai spus Mezdrea. În cazul de faţă, ţiganii nu au fost amendaţi niciodată, pentru că au "spate", ei făcând parte din celebrul clan Cârpaci. Ionelaş, liderul clanului, a acaparat mai multe imobile din centrul istoric al Timişoarei, are numai maşini luxoase şi, ca să scape de procurori pentru falsuri şi alte infracţiuni, a ajuns să îşi schimbe până şi numele în Ionel Sandner, luând numele unei femei care e cetăţean german.
PROTEST
Timişoara contraatacă
Astăzi, la ora 9,30, în faţa Prefecturii Timiş începe un marş împotriva mafiei imobiliare ţigăneşti din oraş. Se va pleca, de la Prefectură, pe bulevardul CD Loga, apoi pe celelate străzi acaparate de romi : Aleea Trandafirilor, Eminescu, Narciselor. În aceste zone, ţiganii au acaparat casele cu forţa, terorizând nenumărate familii respectabile. Oamenii cred că "nu-i vom învinge decât dacă ne unim şi noi românii, cum se unesc ei împotriva noastră".
- Baştanii îşi scot casele la vânzare
- Mafia baştanilor, faza "şantaj termic"