MAFIA GRÂULUI. „Caracatița” româno-bulgaro-greacă a EXPORTAT FICTIV cereale de peste 180 de MILIOANE DE EURO

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Serviciul Teritorial Constanţa au finalizat urmărirea penală într-o cauză în care a cercetat o grupare de 30 de persoane - români, bulgari și greci - care a adus un prejudiciu bugetului statului de 680.576.589,15 de lei, adică aproximativ 180 de milioane euro.„Caracatița” era formată din 30 de societăți care spălau bani, prin firme fantomă și prin intermediul unor off-shore

Procurorii DIICOT – ST Constanța au dispus trimiterea în judecată a 30 de inculpați – cetăţeni români, greci şi bulgari – care, în perioada 2007 – 2011, au acţionat pe teritoriul României în cadrul unui grup infracţional organizat specializat în comiterea de infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

DIICOT transmite că, pentru diminuarea sumelor datorate bugetului de stat (taxa pe valoarea adăugată şi impozit pe profit), membrii grupării au creat un mecanism financiar-contabil menit să conducă la realizarea scopului urmărit.

Mecanismul de spălare a banilor

Astfel, liderii grupului infracţional organizat - un cetăţean român, unul grec şi doi bulgari - au atras în gruparea infracțională alte persoane fizice care au aderat sau, după caz, sprijinit grupul infracțional și care au folosit în activitatea infracţională 30 de societăţi comerciale româneşti structurate pe două categorii.

O primă categorie era constituită din societăţi comerciale administrate de liderii grupului sau de către persoane de încredere ale acestora, societăţi cu un comportament fiscal şi contabil aparent licit, care erau beneficiare ale mecanismului evazionist.

O altă categorie era constituită din societăţi comerciale de tip „fantomă” înfiinţate de cetăţeni bulgari special recrutaţi de către liderii grupului infracţional organizat.

Societăţile de tip „fantomă” emiteau în favoarea societăţilor beneficiare facturi fiscale de vânzare, cu plata în avans, a unor cantităţi mari de cereale, operaţiuni neurmate în realitate de vreo livrare de marfă, dar pentru care încasau integral banii reprezentând  contravaloarea facturilor. 

Sumele virate în baza acestor facturi erau transferate succesiv, din conturile firmelor „fantomă” în cele ale unor societăţi din Bulgaria, iar de aici, prin intermediul unor companii off-shore, erau restituite societăţilor din categoria beneficiar, administrate de liderii grupului infracţional organizat.

Procurorii au cerut arestarea a 23 de persoane

Procurorii DIICOT au luat măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului și au solicitat, prin rechizitoriu, luarea măsurii arestării preventive faţă de 23 de inculpaţi.

Cazul a fost înaintat spre competentă soluționare la Tribunalul Constanța.

„Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”, precizează DIICOT.