Procurorii DNA au făcut ieri cinci percheziţii într-un dosar de corupţie, în care sunt implicaţi judecători şi notari. Este vorba de retrocedarea unui sat întreg din Arad şi păgubirea Romsilva cu aproape 21 de milioane de euro prin falsuri bine făcute.
O anchetă fără precedent a procurorilor DNA, privind retrocedarea frauduloasă a satului Nadăş (Arad). Miza dosarului: 8.743 de hectare de teren şi şase apartamente în centrul oraşului Arad. Prejudiciul total: 21 de milioane de euro. Beneficiarii retrocedărilor sunt soţii Viorica şi Mihai- Alexandru Colţeu. Aceştia ar fi fost ajutaţi de cele două fiice: Simona-Maria Ilieş (născută Colţeu) şi Mihaela-Adriana Colţeu (fost căsătorită Chişu).
Magistraţi corupţi
Potrivit unor surse judicia re, doi notari şi mai mulţi magistraţi de la Judecătoria Ineu şi Tribunalul Arad sunt suspectaţi că au dat sentinţe ilegale în favoarea familiei Colţeu. Procurorii DNA au extins ieri ancheta în cazul magistratului Aurel Tripa, fost preşedinte al Judecătoriei Ineu, şi în cazul notarului Adrian Vlai. Ancheta a demarat în ianuarie 2014, după ce mai mulţi ţărani din Nadăş au făcut plângere la DNA că sunt ameninţaţi de familia Colţeu cu evacuarea din sat.
Totul a început în 2006, atunci când Aurel Tripa a dispus reconstituirea în favoarea familiei Colţeu a dreptului de proprietate în natură pentru suprafaţa totală de 8.743 hectare de teren şi pădure, împreună cu clădirile sau alte construcţii aflate pe acestea. Decizia a fost menţinută la Tribunalul Arad.
Sătenii spun că familia Colţeu nu avea dreptul să primească terenurile. Motivul: proprietarul iniţial de la care ar fi primit drepturile litigioase, Ecaterina Mairovitz, născută Szerenyi (decedată în 2004), nu avea nicio bază pentru a cere retrocedarea. Mairovitz "moştenise", la rândul său, drepturile litigioase pentru această retrocedare de la Helena Grosz, născută Weisz, decedată la data de 21 iulie 1955, în Israel.
Potrivit DNA, notarul Adrian Vlai ar fi eliberat fără temei, în 2003, un certificat de calitate de moştenitor, în cotă de 1/1, pentru soţii Colţeu - după Helena Grosz - prin intermediul Ecaterinei Mairovitz.
Din verificările făcute de DNA la Arhivele Naţionale, Serviciul Judeţean Timiş, şi la Ser viciul de stare civilă din Primăria Arad a rezultat că Helena Grosz mai avea încă şapte fraţi şi surori, iar Ecaterina Mairovitz, încă un frate. În baza actului notarial eliberat de Adrian Vlai, instanţele au dat câştig de cauză familiei Colţeu. Sătenii şi autorităţile locale au contestat deciziile, dar au pierdut.
Intabularea dubioasă
Prejudiciul privind retrocedarea celor 8.743 de hectare este estimat la 20.971.503 de euro, în dauna RNP Romsilva - Direcţia Silvică Arad şi comunei Tauţ (Arad). Şi intabularea terenului a fost dubioasă. Pentru a se ocoli plata taxei la Oficiul de Cadastru, au apelat la o decizie dată de Judecătoria Ineu. Prejudiciul prin neplata taxelor: 96.942 lei.
Procurorii DNA au observat că, imediat după retrocedare, SC "Ocolul Silvic Privat Nadăş" SRL, controlată de Viorica şi Mihai Alexandru Colţeu, a exploatat şi valorificat importante cantităţi de masă lemnoasă din pădurile aflate pe terenurile retrocedate fraudulos.
Nu se putea abţine de la şpagă