Mafia albaneză, una dintre cele mai feroce din lume. Se ghidează după un cod de acum 500 de ani

Sursa foto: Arhiva EVZ

Mafia albaneză este recunoscută la nivel mondial ca fiind una dintre cele mai violente din lume. Membrii acestei mafii se supun unui cod de onoare, numit Kanun, provenit din secolul XV.

Acest cod folosit de mafia albaneză spune că odată ce ți-ai dat cuvântul trebuie să respecți ce ai spus, pentru că este sfânt. Indiferent de ceea ce ai spus că vei face. Specialiștii în sociologie explică fenomenul mafiei albaneze prin faptul că locuitorii Albaniei au fost mereu săraci. Dar au preferat să își câștige existența altfel decât prin muncă.

Așa că s-au făcut traficanți de heroină, contrabandiști de arme sau pești. De altfel la nivel mondial statisticile arătau că albanezii se ocupă de 55% din traficul mondial de heroină. Dependenții de acest drog numesc heroina lor ”albanian lady” sau ”albanka”. Legat de traficul de arme, albanezii s-ar ocupa de nu mai puțin de 47% la nivel mondial. Iar 70% din piața de prostituție din Marea Britanie ar fi controlată tot de ei.

Mafia de la Vlora transporta orice este ilegal

Cert este că au avut profesori buni, pe italieni, legăturile mafiei albaneze cu vecinii fiind unele strânse. În acest moment în Albania ar acționa 34 de familii mafiote. Toate sunt organizate ca și cele italiene, pe legături de sânge. Printre aceste grupări se numără și Banda din Fier care se ocupă cu heroină.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Practic prelucrează recolta de pe plantațiile din zonă, iar drogul este produs chiar în familie. Banda din Berat se ocupă cu racolarea prostituatelor și trimiterea lor în Italia. Mai există și Mafia pașapoartelor, cea care falsifică documente de călătorie și își are sediul la Tirana. La Durres există Mafia flotei pescărești care se ocupă cu transportarea migranților cladendestini. Dar cei care transport droguri, armament, clandestini și cam tot ce e de transportatat ilegal este Mafia de la Vlora.

Mafia albaneză a ajuns până în America

Totodată mai există și Mafia autoturismelor furate, cu sediul tot la Durres, mai exact în zona Portului. Aici pot ajunge mașini furate de oriunde, iar albanezii se vor ocupa să le facă acte și să le pună în circulație. Albanezii acționează în America, dar și în foarte multe state europene. Sunt recunoscuți pentru violențele atroce pe care le aplică victimelor lor.