MAE, reacție la atlasul cu „Ungaria Mare” făcut cadou de Crăciun de un ambasador maghiar

Sursa foto: Facebook/ Viktor Orban, premierul din Ungaria

MAE a comunicat duminică faptul că, după ce ambasadorul Ungariei la NATO i-a oferit ministrului de Externe din Croația un atlas al Ungariei ce ilustrează întregul Bazin Carpatic, România și-a exprimat dezaprobarea față de distribuirea acestui atlas încă din data de 18 decembrie, prin intermediul ambasadorului României la NATO.

MAE, despre „cadoul otrăvit” al delegației Ungariei

Amintim că ambasadorul Ungariei la NATO, Istvan Balogh, i-ar fi dăruit ministrului croat de Externe, Gordan Grlic Radman, un atlas geografic conținând hărți din perioada „Ungariei Mari”. Mai jos vă redăm reacția MAE:

1. Cu privire la știrile conform cărora Delegația permanentă a Ungariei la NATO a circulat, sub formă de cadou destinat celorlalte delegații Aliate, un Atlas național ungar în care apar elemente de natură istorică, precum situația demografică sau hărți, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

2, Ministerul Afacerilor Externe a transmis în data de 18 decembrie, prin intermediul ambasadorului României la NATO, dezaprobarea față de circularea atlasului respectiv, care are o natură provocatoare în raport cu relația de Partener Strategic între România și Ungaria și de aliați NATO.

3. Ministerul Afacerilor Externe reiterează și pe această cale poziția transmisă constant autorităților ungare că orice declarație sau gest provocator nu este de natură să contribuie la consolidarea relațiilor parteneriale dintre România și Ungaria. Istoria comună trebuie să rămână obiectul de studiu al istoricilor”, se arată în comunicatul emis duminică seară de MAE.

Ministrul croat a denunțat „cadoul ofensator” oferit de ambasadorul ungar

Politicianul croat a postat pe X un mesaj în care a subliniat că a considerat cadoul lui Balogh ca fiind ofensator, deoarece conținea referințe la istoria Ungariei Mari, așa cum a raportat site-ul ungar telex.hu.

În postarea sa, Gordan Grlić Radman nu specifică ce anume consideră nepotrivit sau ce tip de atlas a primit. El menționează doar că este neobișnuit cu astfel daruri. Deși Marea Ungarie nu este menționată explicit în atlas, hărțile și textele însoțitoare din carte ridică probleme.

El a transmis că va discuta demersul ambasadorului Ungariei la NATO și cu reprezentanți din România, Slovacia și Slovenia.

„Vom discuta despre acest act inacceptabil cu colegii noștri din România, Slovacia și Slovenia, pentru că epoca de astăzi, una provocatoare din punct de vedere geopolitic și plină de amenințări de securitate, solicită mai mult dialog și mai multă cooperare între aliații europeni și transatlantici”, a scris Gordan Grlić Radman pe x.com.