Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău califică drept regretabil interviul acordat de ambasadorul Republicii Moldova la Moscova în care acesta declară că retragerea militarilor ruşi din Transnistria ar fi inoportună, relatează corespondentul Agerpres.
MAE de la Chișinău reiterează necesitatea retragerii de pe teritoriul Republicii Moldova a forţelor militare ruseşti. ”Anumite declaraţii făcute în acest interviu regretabil lasă loc pentru interpretări. În acest sens reiterăm că, în conformitate cu angajamentele internaţionale şi prevederile constituţionale ale Republicii Moldova, autorităţile moldoveneşti pledează ferm pentru retragerea necondiţionată de pe teritoriul ţării a forţelor militare ruseşti, inclusiv a muniţiilor stocate la Cobasna”, precizează ministerul.
Potrivit aceluiaşi comentariu, Republica Moldova depune eforturi susţinute în vederea transformării misiunii de pacificare într-o misiune civilă sub mandat internaţional.
Reacţia diplomaţiei de la Chişinău vine după ce ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguţă, a declarat, într-un interviu, că retragerea înainte de termen a militarilor ruşi din Transnistria ar pune în pericol atât Republica Moldova, cât şi întreaga regiune. Aceste declaraţii au fost criticate şi de politicieni de la Chişinău, potrivit cărora acestea nu ar corespunde poziţiei oficiale a Republicii Moldova.
În regiunea transnistreană a Republicii Moldova, controlată de un regim separatist prorus, sunt depozitate, potrivit unor surse, între 20.000 şi 40.000 de tone de arme şi muniţii, păzite de un contingent militar rusesc format din aproximativ 1.500 de persoane.
Rusia şi-a asumat, încă din 1999, obligaţia de a-şi retrage muniţiile de pe teritoriul Republicii Moldova, lucru pe care nu l-a dus, însă, la bun sfârşit. În opinia experţilor şi politicienilor, prezenţa trupelor şi muniţiilor ruseşti în regiune constituie unul din motivele principale care împiedică reglementarea conflictului transnistrean.