Partidul care l-a făcut președinte a anunțat recent că europarlamentarii care-l vor reprezenta la Bruxelles după alegerile europene nu intenționează să mai colaboreze cu grupul ALDE. Motivul? Alianța europeană a liberalilor și democraților a primit bani de la grupul Bayer- Monsanto, o corporație multinațională extrem de puternică în sectorul chimic și agricultură.

Ciudat este că decizia luată de En Marche vine după ce Marine le Pen, marea adversară a lui Macron, a vorbit despre sponsorizarea cu pricina. Până atunci, n-a fost nicun fel de problemă, deși ALDE a trecut banii primiți (12 000 de euro) în exercițiul financiar publicat pe pagina sa de internet. Așadar nu faptul că ALDE primește sponsorizări de la o firmă acuzată în Franța pentru semințele modificate genetic și folosirea de pesticide periculoase e problema, ci faptul că tema ar putea fi folosită în campania electorală. .

E drept, Macron n-are nevoie de sponsorizări penibile de genul 12 mii de euro. Vechile lui legături de pe vremea când era bancher la Rotschild și prieteniile legate în timpul campaniei electorale par a fi mult mai profitabile. Dar, firește, liderul Debout la France, Nicolas Dupont-Aignan greșește când spune că Macron e în conflict de interese în ceea ce privește privatizarea operatorului aeroportuar ADP, care gestionează cea mai mare parte a traficului aerian din Franța (Aeroporturile-Charles de Gaulle, Paris-Orly and Paris-Le Bourget și alt 10 alte aeroporturi mai mici). E numai o coincidență faptul că de afacerea estimată la 10 miliarde de euro se ocupă Bank of America și Bernard Mourad, cel care l-a ajutat pe Macron și în campania prezidențială. Știe toată lumea că președintele Franței e dedicat trup și suflet guvenării în interesul poporului care l-a ales.