MOTIVUL pentru care Macron a venit în România. JOCURILE de pe scena politică INTERNAȚIONALĂ și rolul României

Klaus Iohannis și-a întărit poziția de lider pentru România, vizita lui Macron fiind încă un câștig răsunător pentru imaginea președintelui țării noastre, crede analistul politic Cosmin Gușă

”Această vizită, la nivel diplomatic, confirmă rolul de negociator important al lui Klaus Iohannis. Pentru Iohannis este confirmarea statutului pe care l-a câștigat pe peluza de la Casa Albă într-un moment astral al vieții lui politice, într-o evoluție publică ce l-a relansat atât în tandemul cu Trump, cât și în fața presei”, a declarat Cozmin Gușă.

România nu mai are astăzi diplomați, este de părere Cozmin Gușă, care nu a omis să îl acuze de această slăbiciune pe fostul președinte al țării. ”Băsescu, prin atitudinea lui din cei zece ani, a avut un rol atât de 'important', încât noi astăzi nu prea mai avem diplomați. Sigur, mai există câțiva cu expertiză, dar la nivel de vectorizare, de strategii propuse, astăzi noi suntem niște habarniști. Simplul fapt că Ștefan Popescu a plecat din structură, în condițiile în care-i apreciam atât de mult expertiza, e o confirmare că ce spun este corect. Noi nu avem diplomație și aia pe care o avem nu este una care să ne poziționeze", a explicat analistul politic.

Gușă crede că venirea lui Macron în România ține de o conjunctură nefavorabilă în care se află în acest moment Franța.  ”Din punct de vedere economic merge pe burtă. A pierdut multe piețe. Încearcă, prin apariția acestui copil teribil - Emmanuel Macron - să reusească să câștige câmpuri diplmatice din punct de vedere economic”, explică Gușă,care a adăugat faptul că ”pe harta lor de interese se așază și România, cu avantajul geopolitic important de dublă-frontieră UE și NATO, cu potențial militar la Marea Neagră, cu calitatea culturală a francofoniei și cu o tradiție importantă a relaționării”.

Cozmin Gușă subliniază că este vorba despre un joc-dublu, mai sofisticat, în regiune, inclusiv pe teritoriul nostru. ”Nu se discută doar de elicoptere franțuzești, ci se discută și de elicoptere americane. România-și îndeplinește parteneriatul doar cu SUA; Franța este mult mai relevantă. Relația cu partea euroasiatică este una foarte consistentă. Nu știm ce va negocia Macron cu Putin referitor la ofensiva sa diplomatică din România și Bulgaria. Jocul devine extrem de complex pe teritoriul nostru prin apariția Franței”, a afirmat Cozmin Gușă, care atrage atenția că nu mai avem posibilitatea să fructificăm aceste oportunități, nu mai avem oameni care să scrie aceste strategii sau să le implementeze. ”La noi e cu DNA, cu schimbări în Justiție care cine știe ce ascund mai departe, iar pe lucrurile adevărate legate de repoziționarea geo-politică nu mai are cine să le discute”, a afirmat acesta.