Macron vrea toată moștenirea fabuloasă a lui Gaddafi. Lăcomia franceză ar putea reschide Cutia Pandorei pentru Europa

Macron vrea toată moștenirea fabuloasă a lui Gaddafi. Lăcomia franceză ar putea reschide Cutia Pandorei pentru Europa

Vorbele frumoase despre drepturile omului, democrație, egalitate și așa mai departe sunt pentru fraieri. Peste tot în lume, băieții deștepți pun placa automat ca să obțină singurul lucru pe care și-l doresc: banii. Lunga lor experiență i-a învățat că marile averi se fac din distrugerea și apoi reconstrucția unei țări. Mai ales când aceasta deține comori fabuloase. Oamenii, fie că e vorba de morți, răniți sau refugiați, sunt... pagube colaterale.

Cel mai recent exemplu vine din Libia. După răsturnarea lui Gaddafi, marile firme occidentale s-au aruncat asupra acestei țări mediteraneene, dornice „să ajute” la refacerea țării. Evident, cu susținerea clasei politice de acasă/ N-a contat că răsturnarea dictatorului a aruncat Libia în haos și că zeci de grupări armate, unele mai jihadiste ca altele, se luptau pentru supremație. Occidentalii și-au expus salariații tuturor riscurilor, evident în schimbul unor avantaje consistente. Guvernul recunoscut internațional al Libiei s-a supus. A împărțit cu generozitate companiilor oportunitățile de afaceri, doar-doar o primi sprijin să-i elimine pe rebeli. Acum câteva zile, însă, libienii au întors foaia.

Ministrul economiei din guvernul de la Tripoli, Ali al Issawi, a anunțat că întrerupe temporar colaborarea cu unele companii străine. Potrivit executivului condus de Fayez al-Sarraj, companiile afectate de această măsură ar fi încălcat legea activităților antreprenoriale în Libia. Pentru unele societăți, concesiunile ar fi expirat, pentru altele, activitatea ar fi fost bazată pe o derogare care a fost eliminată. E vorba de nu mai puțin de patruzeci de companii, printre care și francezii de la Total și germanii de la Siemens. Ce i-a făcut pe libieni să se răzgândească? Nu e vorba nicidecum de impredictibilitatea de care sunt acuzate adesea guvernele din lumea a treia pentru a deveni „cooperante”.

Adevăratul motiv îl reprezintă sprijinul pe care europenii. În special francezii, îl arată generalului Khalifa Haftar a cărui Armată Națională Libiană încearcă de o lună să ocupe capitala țării. Ca să-și salveze guvernul și viața, premierul Fayez al-Sarraj a făcut rapid un turneu european. A vizitat Berlinul, Parisul și Roma. S-a întâlnit inclusiv cu președintele Emmanuel Macron și cu cancelarul german Angela Merkel ca să le arate că Libia a făcut eforturi mari pentru a mulțumi Europa. Nu numai că a acordat privilegii firmelor franceze și germane, dar a oprit, în mare măsură, și plecarea imigranților spre Italia. Macron și Merkel n-au fost însă impresionați. Pentru ei, imigranții care vin spre Europa nu sunt o problemă, ci mai degrabă o binecuvântare, așa că nu i-au făcut premierului libian nicio concesie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Macron s-a mulțumit să ceară o încetare a ostilităților cu condiția ca toate forțele implicate în conflict, așadar și cele care apără capitala, să fie monitorizate. Mai mult, nu s-a pus problema ca generalului rebel să i se impună să părăsească pozițiile din apropierea capitalei. Viziunea președintelui francez n-a mirat pe nimeni. Încă de la începutul luptelor, ministrul libian de interne a acuzat Franța că s-ar afla în spatele lui Khalifa Haftar. E greu de spus ce vrea Macron, atâta vreme cât, până acum, compania franceză Total și-a putut exploata liniștită zăcămintele de petrol și gaze.

Probabil, Khalifa Haftar a propus un târg mai avantajos. Până când rebelul va cuceri capitala, afacerile francezilor vor avea de suferit. „Decretul (guvernului libian n.r.) este motivat de dorința de a arăta statelor europene că ezitarea lor de a pune la punct armata rebelilor din estul țării are consecințe imediate asupra intereselor economice", spune Jalel Harchaoui, cercetător la Institutul Clingendael din Haga.

Mai grav este că luptele din Libia ar putea da un nou imbold imigrației din Mediterana, în condițiile în care presiunile asupra ministrului de interne italian, Matteo Salvini, au atins apogeul. Nimic nou sub soare, lăcomia bogaților aduce din nou coșmarul pentru milioane de oameni de toate rasele..