Scrisoarea lui Macron - o escaladare în Războiul Rece dintre Europa și America. România lui Cristoiu

Scrisoarea lui Macron - o escaladare în Războiul Rece dintre Europa și America. România lui Cristoiu

Scrisoarea lui Emmanuel Macron, adresată Cetățenilor Europei în 22 de limbi de pe site-ul Palatului Prezidențial și publicată (contracost sau pe gratis? o întrebare căreia eu cel puțin nu-i știu răspunsul), a fost primită de presă și de politicieni drept un gest electoral. Emmanuel Macron și partidul său de amatori La Republique en marche s-au lansat în campania electorală pentru europarlamentarele din 26 mai 2019.

Ca și la noi, momentul 26 mai va fi unul de aspru examen pentru partidele din Franța. La doi ani de la alegerile care au dus la victoria la președinție și în parlament a lui Emmanuel Macron, atît partidele tradiționale, contestate de La Republique en marche în numele postpoliticului, doctrină potrivit căreia cu cît ești mai amator în politică cu atît e mai bine, cît și cel al președintelui, urmează să vadă pe ce picior stau în Franța. La nivel european confruntarea nu va mai fi între PPE și PES, ci între PPE și Eurosceptici. Prin urmare Manifestul lui Emmanuel Macron amintește de scărpinatul contorsionist cu stînga la urechea dreaptă. Liderul francez se adresează cetățenilor Europei pentru a fi votat de cetățenii francezi.

Caracterul electoral nu trebuie însă să ne facă pe noi românii să trecem cu vederea conținutul Scrisorii. Pînă la urmă, Scrisoarea dă seamă de o viziune asupra Europei și a Lumii a unuia dintre liderii Marilor Puteri europene. Un lider care, dacă ne gîndim la răsfățul protocolar la care l-a supus Donald Trump în timpul vizitei în SUA, are nu numai ambiția, dar și condițiile de a se afirma ca un lider al Europei. Tot mai erodată electoral, incapabilă să mai aducă ceva nou (ce eroare din partea nemților de a o ține în fruntea lor decenii întregi, mai ceva decît un lider african!), Angela Merkel pălește de la o zi la alta pe bolta continentului și a lumii. Chiar dacă violent contestat sau poate și de asta Emmanuel Macron se detașează deja în liderul Uniunii Europene.

Pentru noi românii e mai mult decît obligatoriu să deslușim ce gîndește despre UE, despre Europa și despre lume un Stăpîn al clipei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din acest punct de vedere e mai mult decît dezamăgitoare slaba reacție a presei și a clasei politice din România la manifestul lui Macron. Cu excepția lui Liviu Dragnea și a Vioricăi Dăncilă, nici un lider politic român n-a luat în seamă Scrisoarea lui Emmanuel Macron. Am citit cu atenție comentariile comise de Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă. Și nu pentru că erau singurele reacții din suburbia Europei care e România la ceva întîmplat la Centru, dar și pentru că Manifestul propune o viziune asupra Uniunii Europene net diferită de cea a PSD. În timp ce PSD se apropie chiar dacă destul de prudent de viziunea suveranistă afirmată în Italia, Ungaria, Polonia, Manifestul pune accent pe negarea suveranității naționale printr-o Uniune Europeană de centralismul birocratic al URSS.

Lectura comentariilor făcute de Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă reușește să ne descumpănească total și iremediabil. Liviu Dragnea scrie pe facebook: „Am citit mesajul Președintelui Franței, domnul Emmanuel Macron! Uniunea Europeană trebuie să revină la valorile și principiile pe care a fost clădită – de la drepturile fundamentale ale omului, pînă la coeziunea socială și economică. Președintele Macron propune interzicerea finanțării partidelor politice de către puteri străine. Total de acord! Inclusiv finanțarea indirectă și netransparentă prin campanii de propagandă susținute de organizații paravan. Total de acord că trebuie să existe reguli europene care să interzică instigările la ură și violență pe Internet, precum cele pe care le-am văzut în vara anului trecut și pe care încă le vedem și astăzi. Poate că dacă președintele Iohannis va citi mesajul omologului său francez va înțelege că ura și violența nu pot face parte din registrul «opiniilor politice»”.

Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de guvern din 5 martie 2019:

„Am citit cu interes scrisoarea președintelui Macron. O salutăm din prisma preocupării pentru viitorul Europei. Toate aceste poziționări arată că programul de guvernare al coaliției PSD-ALDE pentru mărirea salariilor, pensiilor, pentru noi investiții în sănătate, educație, infrastructură este cel corect.”

Amîndouă personajele debutează prin a menționa că au citit Scrisoarea.

Eu însă am serioase îndoieli că au citit-o. Sau mă rog am serioase îndoieli că au priceput ceva din ea. Din cîte se vede, atît Liviu Dragnea, cît și Viorica Dăncilă ne lasă impresia că Emmanuel Macron a întocmit un Manifest nu al partidului La Republique en marche din Franța, ci al Partidului Social Democrat din România.

Liviu Dragnea salută propunerea cu introducerea cenzurii pe Internet, deoarece el e ținta campaniilor de pe Internet. Nu se gîndește o clipă că PSD nu va rămîne pe vecie la Putere și că, la un moment dat, trecut în Opoziție, va fi cenzurat în numele luptei împotriva urii și violenței de pe Internet.

Culmea convingerii că Emmanuel Macron face propagandă electorală Guvernării PSD-ALDE e atinsă de Viorica Dăncilă care vede în Manifest salutarea entuziastă a măririi pensiilor și salariilor de către PSD.

Așa cum arătam în numărul anterior, Emmanuel Macron pledează pentru un mai mare centralism la nivelul UE, pentru transformarea Bruxellesului într-un nou Kremlin, de unde să vină spre țările noului lagăr – lagărul democrațiilor europene - porunci, tutelări mărunte, dar mai ales pumni în gură pentru politicieni și partide care, deși alese de români prin vot universal și direct, nu sînt pe placul Birocraților de la Bruxelles. PSD a sărit în sus la dictatura MCV, la impunerea Codruței Kovesi ca procuror european de către Bruxelles, la aroganța de Padișahi a înalților funcționari de la Bruxelles față de români, la tratarea României drept proasta Europei de Est.

Manifestul lui Macron pledează pentru transformarea acestor năravuri de ciocoi în legi și reguli ale UE. Sînt de acord liderii PSD cu acest nou salt al internaționalismului de tip UE în confruntarea cu dorința popoarelor Europei de a nu mai încerca experiența Uniunii Sovietice?

Manifestul lui Emmanuel Macron e însă de neacceptat de noi românii și din alte puncte de vedere.

Primul și cel mai important e reducerea Europei la Uniunea Europeană. Dar moldovenii? Ei nu sînt europeni? Dar sîrbii? A fi european e o stare de spi rit care nu se confundă cu cea de locuitor fizizc al continentului și cu atît mai puțin cu cea de membru al UE.

În lupta împotriva naționalismului de țară, Emmanuel Macron propune un naționalism de continent. Fortărețelor naționale propuse de suveraniști el le opune fortăreața Europa: „Frontierele noastre trebuie de asemenea să asigure o justă concurență. Care putere din lume acceptă să continue schimburile cu cei care nu-i respectă niciuna din regulile sale? Noi nu putem să suportăm fără să spunem nimic. Trebuie să ne reformăm politica de concurență, să ne refondăm politica comercială: să sancționăm sau să interzicem în Europa întreprinderile care aduc atingere intereselor noastre strategice și valorilor noastre esențiale, cum sînt normele de mediu, protecția datelor și plata corectă a impozitelor; și să ne asumăm, în cadrul industriilor strategice și a piețelor noastre publice, o preferință europeană așa cum o fac și concurenții noștri americani sau chinezi.”

Cui i se opune Fortăreața Europa?

Fortăreței America:

„În ultimii doi ani s-au realizat progrese importante, însă noi trebuie să dăm o orientare clară: un tratat de apărare și de securitate va trebui să definească obligațiile indispensabile ale fiecăruia, în acord cu NATO și cu aliații noștri europeni: creșterea cheltuielilor militare, clauza operațională de apărare reciprocă, Consiliul de securitate european în asociere cu Regatul Unit pentru a pregăti deciziile noastre colective.”

Manifestul se dezvăluie astfel ca un nou pas în războiul dintre Europa și America. Interzicerea întreprinderilor care aduc atingere intereselor strategice europene înseamnă interzicerea firmelor chineze, dar și a firmelor americane. Tratatul de apărare și securitate înseamnă un nou pas către ruperea Alianței Nord Atlantice.

Propunerea cu Tratatul îl entuziasmează pe Liviu Dragnea:

„Total de acord cu un tratat de apărare și securitate pan-european”.

E de acord Liviu Dragnea cu acest nou pas în războiul dus de marile Puteri europene împotriva Americii?

Poate că Liviu Dragnea e de acord. Nu scrie el c-a citit Manifestul? Sînt de acord și românii cu abandonarea americanilor în favoarea francezilor și nemților?

Sînt sigur că nu.

Să ne reamintim că în plin Război de partea Axei, România prin Mareșalul Antonescu a ținut să arate că n-are nimic cu America. Pe 12 decembrie 1941, când am declarat război SUA, Mareșalul spunea ziariștilor:

„Eu sunt aliatul Reich-ului împotriva Rusiei, dar sunt neutru între Marea Britanie și Germania. Sunt pentru americani contra japonezilor”.