În ultimii ani, relațiile dintre Franța și Polonia au fost destul de reci, mai ales de la victoria partidului „Lege și Justiție (PiS) la alegerile legislative din 2015, una dintre primele decizii ale noului guvern fiind anularea unei comenzi de 50 de elicoptere Caracal de la Airbus Helicopters.

Pe lângă relațiile tensionate între Paris și Varșovia în legătură și cu alte subiecte (lucrători detașați în Uniunea Europeană, reformă controversată a justiției poloneze, etc), premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a primit cu răceală recentele remarci ale președintelui francez Emmanuel Macron despre „moartea cerabrală a NATO”, calificându-le drept „periculoase”.

Astfel, vizita lui Macron la Varșovia este percepută de observatori ca fiind o încercare de reluare a dialogului între cele două țări.

„Sper că această vizită marchează un adevărat punct de cotitură în rolul pe care îl putem juca împreună pentru Europa de mâine”, a spus președintele francez, alături de Andrzej Duda, omologul său polonez.

În ceea ce privește atitudinea Parisului față de Moscova, care a stârnit rezerve la Varșovia, Macron a vrut să clarifice: „Franța nu este nici prorusă, nici antirusă, este proeuropeană”, a spus el, înainte de a considera că era necesar, totuși, să existe un „dialog politic exigent” cu Rusia.

În ceea ce privește NATO, Macron a reiterat că „este și va rămâne un pilon esențial pentru securitatea noastră colectivă”. Dar, a adăugat el: „Îmi asum faptul că am spus cât de bolnavă este această alianță din punct de vedere strategic”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE