Evenimentul Zilei > International > Macron a transmis că înțelege îngrijorările „vestelor galbene” dar nu va renunța la reforme. Acesta a mai promis o reducere a taxelor
Macron a transmis că înțelege îngrijorările „vestelor galbene” dar nu va renunța la reforme. Acesta a mai promis o reducere a taxelor

Macron a transmis că înțelege îngrijorările „vestelor galbene” dar nu va renunța la reforme. Acesta a mai promis o reducere a taxelor

Președintele Franţei, Emmanuel Macron, a susținut joi seară un discurs în care a afirmat că a înțeles îngrijorările vestelor protestatarilor din mișcarea „vestelor galbene”, dar nu se va abate de la cursul reformelor. Totuși, acesta a promis anumite reduceri de taxe, cum ar fi scăderea impozitului pe venit.

„Am auzit, am înțeles, am simțit deplin ceea ce ei trăiesc (…) Dar transformările indispensabile pentru țara noastră nu trebuie oprite'', a transmis Macron la conferința de presă.  Lunea trecută, imediat după incendiul de la Catedrala Notre-Dame, acesta și-a anulat discursul în care urma să anunțe concluziile „marii dezbateri naționale''  cu scopul de a calma protestele ''vestelor galbene'', infomrează agerpres.ro.

Totuși, venind în întâmpinarea revendicărilor protestatarilor care acuză scăderea puterii de cumpărare şi ''injustiția fiscală'', el a promis o scădere semnificativă a impozitului pe venit şi o indexare cu rata inflației a pensiilor mai mici de 2000 de euro începând cu 1 ianuarie 2020. Însă a menționat că, pentru a putea fi susținute aceste măsuri, este nevoie să se ''muncească mai mult''.

În cadrul discursului,  Emmanuel Macron a promis o modificare a legislației privind organizarea referendumurilor, astfel încât parlamentul să fie sesizat pentru convocarea unui referendum dacă sunt adunate un milion de semnături ale cetățenilor, față de 10% din corpul electoral, cât prevede actuala legislație, procent care înseamnă câteva milioane de semnături. 

Una din posibilele sale promisiuni despre care presa a scris că s-ar fi regăsit în discursul său anulat săptămâna trecută, respectiv desfiinţarea Şcolii Naţionale de Administraţie a Franţei (Ecole Naţionale d'Administration – ENA), instituţia de învăţământ unde sunt formate elitele din administraţie şi politică şi unde a studiat inclusiv Emmanuel Macron, în discursul de la începutul conferinţei de presă de joi nu s-a regăsit o asemenea promisiune.

Macron a înăsprit tonul față de migrație, afirmând că dorește ca în fiecare an să existe o dezbatere pe această temă în parlamentul francez şi a promis că va depune eforturi în interiorul UE pentru o mai bună coordonare privind migrația şi controlul frontierelor.

Acesta a mai susținut de asemenea caracterul laic al statului francez şi a promis că va fi „necruţător” cu cei care ar dori să impună un „islam politic”.

Macron a mai promis realizarea unei reforme constituționale pentru o descentralizare ''diferenţiată'' şi pentru a reduce numărul  de parlamentari.  

Sursa foto: RFI

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: