Se cere comisie parlamentară pentru elucidarea misterelor legate de masacrul de la Fântâna Albă

Se cere comisie parlamentară pentru elucidarea misterelor legate de masacrul de la Fântâna Albă

Deputatul Eugen Tomac aduce acuze Parlamentului că ar bloca înfiinţarea unei comisii menite să descopere adevărul legat de masacrul de la Fântâna Albă de la 1 aprilie 1941.

Eugen Tomac acuză PSD şi PNL de "ignoranta si lipsa de respect fata de victimele masacrului de la Fantana Alba", se arată într-un  comunicat remis Ziare.com

În comunicat este amintit faptul că acum un an acesta a solicitat înfiinţarea unei astfel de comisii, pentru a elucida misterul legat de cele petrecute la Fântâna Albă, însă comisia nu a fost înfiinţată.

"Acum 75 ani, in prima zi a lui aprilie, la Fantana Alba au murit, secerati de mitralierele sovietice, peste 3.000 de romani nevinovati care nu-si doreau decat sa se intoarca in tara lor. Astazi, tocmai cei care trebuie si au puterea sa afle adevarul si sa le onoreze amintirea, aleg sa taca, ignorand cu buna stiinta o crima neelucidata", spune presedintele executiv al PMP.

Ne puteți urmări și pe Google News

"A trecut un an, iar PSD si PNL nu si-au desemnat inca membrii in aceasta comisie, blocand astfel in mod intentionat constituirea acesteia. Regret sa constat lipsa de respect si dispretul liberalilor si social-democratilor. Este o atitudine josnica, pe care nu am cum sa n-o condamn. Romania nu cunoaste nici macar numarul exact al mortilor de la Fantana Alba. Pana astazi, nu a fost facuta nicio analiza pertinenta a masacrului.

(...) Infiintarea, in capitala Romaniei, a unui Muzeu al victimelor dictaturii comuniste este o obligatie morala pe care o avem fata de toti cei care si-au sacrificat viata pentru libertatea noastra. Or, dispretul manifestat de cei ce se declara liberali si urmasi ai lui Bratianu este de neiertat. Ororile comise de nazisti si comunisti trebuie condamnate cu fermitate. Astfel de atrocitati nu au voie sa se repete. Eu voi continua sa fac toate demersurile necesare, astfel incat sa avem, la Bucuresti, un Muzeu al victimelor comunismului", a adăugat deputatul Tomac.

În comunicat sunt amintite pe scurt detalii legate de masacrul de Fântâna Albă.

"Masacrul de la 1 aprilie 1941, supranumit Katyn-ul romanesc, este unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria romanilor. Macelul a fost declansat in momentul in care peste 3000 de romani, incurajati de administratia sovietica, au incercat sa treaca granita sovieto-romana, trasata ca urmare a ultimatumului din iunie 1940 prin care Romania a fost fortata sa cedeze Uniunii Sovietice un teritoriu de peste 3 milioane de locuitori.

La doar doi kilometri de hotar, in poiana de la Varnita, aproape de punctul numit Fantana Alba, granicerii Armatei Rosii, urmand un scenariu macabru, au deschis focul continuu al mitralierelor asupra coloanei de romani, omorand pe capete copii, femei, batrani. Cei care, totusi, au reusit sa supravietuiasca au fost urmariti si ucisi.

Dupa masacru, ranitii au fost ingropati de vii, alaturi de cei deja morti, intr-o serie de gropi comune pregatite pentru acest scop. Numarul exact al mortilor macelului de la Fantana Alba nu este nici astazi cunoscut".

Camera Deputaţilor a hotărât în 2011 ca data de 1 aprile să fie numită "Ziua Nationala in memoria romanilor - victime ale masacrelor de la Fantana Alba si alte zone ale deportarilor si ale foametei organizate de regimul totalitar sovietic in Tinutul Herta, nordul Bucovinei si intreaga Basarabie", scrie Ziare.com