Cazul de la Oradea, unde un poliţist şi-a împuşcat părinţii apoi a încercat să se sinucidă, ridică mari semne de întrebare asupara modului în care organele de ordine trec testele psihologice.
Lipsa psihologilor din unităţile de poliţie şi testările amănunţite în rândul celor cărora li se dă o armă pe mână duce la tragedii.
Mulţi dintre "mânuitorii" de arme mortale sunt cei care trebuie să asigure siguranţa noastră. Nu de puţine ori, însă, aceştia dovedesc o instabilitate psihică care conduce la tragedii.
Aşa s-a întâmplat la Oradea, ieri seară, când agentul Gabriel Venter, 31 de ani, şi-a executat părinţii cu şase focuri de armă şi s-a împuşcat.
Acesta lucrase, timp de opt ani, la Poliţia de Frontieră. În 2009 s-a transferat la Poliţia Oradea. El iubea o femeie măritată cu care dorea să se căsătorească. Părinţii săi se opuneau pentru că femeia avea un copil.
"Consilierea nu se face doar în birou"
Tragedia a avut loc la doi ani după ultima testare psihologică care îl declarase apt de muncă pe Venter. În contextul în care, în ultima vreme, tot mai mulţi poliţişti sau foşti poliţişti ucid cu sânge rece sau se sinucid cu arma din dotare, psihologii consideră că una dintre cauze este şi lipsa unei consilieri psihologice la locul de muncă.
Profesorul universitar dr. Tudorel Butoi susţine că poliţiştii nu ar trebui testaţi doar în laborator. "Trebuie ca psihologii din unităţi să meargă la ei în birou, cu ei pe teren, la trageri sau la pomul de Crăciun.
Trebuie să discute cu ei ca să afle ce îi frământă şi a-i chema, la nevoie, la cabinet. Testarea în laborator, care se face acum, este una superficială, de moment. Când ies în spaţiul real, poliţiştii nu mai sunt, întotdeuna, aceeaşi. Îi frământă şi pe ei grijile, nevoile", explică profesorul Butoi.
Lanţul slăbiciunilor
Cazul poliţistului orădean care şi-a împuşcat mortal ambii părinţi şi a încercat apoi să se sinucidă este doar cel mai recent dintr-un lanţ de tragedii similare. Un caz asemănător e cel al fostului şef din cadrul Poliţiei Dolj, Nelu Gruia. Pe 13 aprilie, el şi-a împuşcat soţia şi fiica şi apoi şi-a tras trei gloanţe în piept.
Anul trecut, un subofiţer de la Secţia 12 din Capitală şi-a omorât soţia, apoi s-a sinucis. În ambele cazuri, soţiile vroiau să divorţeze. La fel şi în 2008: Claudiu Nistor, un criminalist din Paşcani, a tras două gloanţe în pieptul soţiei şi unul în capul său. În alte cazuri, oamenii legii s-au împuşcat fără a curma viaţa altcuiva, tot cu pistolu din dotare.
"În 30 de ani, n-am văzut un asasinat ca al acestui om" VIOREL GAVRA, prim-procuror Parchetul Bihor