În Paris circulă o glumă. Care sunt şansele să te sui într-un metrou şi să nu întâlneşti cel puţin un lăutar român? Nici una! Şi, într-adevăr, aşa este, înşiraţi cuminţi precum notele muzicale pe portative, lăutarii îşi aşteaptă rândul pentru a putea acoperi întreaga reţea de metrou fără a se suprapune însă în niciun fel. Şi programarea lor funcţionează impecabil.
Pe Adrian Botezatu l-am întâlnit încă de pe drumul de la aeroport până în oraş. Îşi aştepta liniştit rândul în staţia Concord, un important nod feroviar şi, totdodată, principalul punct de plecare pentru lăutarii români. Trebuie spus că avem, prin conaţionalii noştri, monopolul asupra muzicii din metrou, chiar dacă muzica interpretată este rusească, spaniolă sau evreiască. Nu şi din căile de acces, unde sârbii şi chiar francezii au un cuvânt greu şi clasic de spus, sunetele de violoncel, violină sau clarinet fiind ceva obişnuit la intrarea în staţiile de metrou.
Ca toţi ceilalţi cântăreţi stradali, Adrian cară cu el o mică staţie de amplificare lipită de un cărucior de cumpărături. Câştigă până 40 de euro pe zi, suficienţi să-şi plătească chiria, să mănânce şi el şi familia lui şi să mai pună ceva deoparte. Spre deosebire de alţi colegi de peron, lui Adrian nu i s-a întâmplat niciodată să fie săltat, pentru motive infime, de Poliţie şi nici nu stă cu expulzarea în buzunar. Întrebat de ce nu are în repertoriu şi manele pare oripilat de idee, spunând că francezii nu ar da nici zece eurocenţi pe aşa ceva. Dar poţi să ştii?
- ROMÂNII CARE AU SPERIAT FRANŢA. Povestea Elenei "pour la bonne bouche", prostituata româncă din Bois de Boulogne | VIDEO INTERZIS SUB 18 ANI
- ROMÂNII CARE AU SPERIAT FRANŢA. 1.500 de euro pe zi din furat, la Paris! | VIDEO INTERZIS SUB 18 ANI
- EXCLUSIV. Infernul taberei ţigăneşti din Paris. De ce nu vor să se întoarcă în România| VIDEO