Luptă acerbă la vârful Uniunii Europene pentru ciolanul puterii. Va renunţa PPE foarte slăbit la candidat pentru a evita o criză?

Luptă acerbă la vârful Uniunii Europene pentru ciolanul puterii. Va renunţa PPE foarte slăbit la candidat pentru a evita o criză?

Tratativele pentru desemnarea noilor şefi ai instituţiilor europene vor începe marţi între liderii de Stat şi Parlamentul European angajaţi într-o luptă pentru putere cu final necunoscut. Preşedintele Consiliului, polonezul Donald Tusk, va lansa aceste consultări în timpul summit-ului extraordinar organizat pentru a trage concluziile după alegerile europene. Va fi mai puţin de o lună în care va trebui găsit un acord cu Parlamentul înaintea summitului din 20 şi 21 iunie.

''Va începe un Games of Thrones  pentru a desemna cine va ocupa acele funcţii'', a comentat duminică seara unul dintre pretendenţii la preşedinţia Comisiei Europene, olandezul Frans Timmermans, şeful socialiştilor. Referirea este de rău augur, fiindcă serialul Tv este o poveste despre trădări, comploturi şi masacre ale căror rezultate surprinzătoare au dezamăgit fanii. Poziţiile afişate înainte de summit s-ar putea să-i dea dreptate

Dreapta pro-europeană a Partidului Popular European (PPE) revendică preşedinţia executivului de la Bruxelles pentru pretendentul său, bavarezul Manfred Weber.

''Noi am câştigat alegerile, iar candidatul care urmează în fruntea Comisiei, va trebui să fie de la PPE'', a susţinut duminică seara, Joseph Daul, preşedintele PPE, după finalul alegerilor. PPE, va reuni şapte din cei opt şefi de Stat şi de guvern pentru a demonstra susţinerea pentru Weber, înaintea summitului extraordinar. ''Manfred Weber se află în poziţia de lider şi noi îl vom ajuta să obţină o majoritate la Parlamentul european'', a anunţat luni preşedintele Partidului conservator german, CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer.    Cum se va putea evitata o criză

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar PPE este slăbit. El a pierdut 40 de locuri, 29 au fost abandonate de CDU-CSU, iar cancelarul austriac Sebastian Kurz a fost răsturnat luni. Suspendat de către partidul european, al optulea sef, Viktor Orban, este ostil în privinţa desemnării lui Manfred Weber.

Mai mulţi şefi europeni încearcă să convingă PPE de a renunţa la candidatul său pentru a evita o criză.

Francezul Emmanuel Macron conduce revolta, dar şi el a ieşit slăbit din alegerile europene. ''Macron a pierdut în faţa lui Marine Le Pen'', au comentat mai mulţi responsabili ai PPE, intervievaţi de mass-media despre ce se va întâmpla în continuare. Emmanuel Macron se bazează pe sprijinul a opt şefi de Stat şi de guvern ai familiei liberale şi va căuta să obţină şi sprijinul a cinci lideri socialişti.

Şeful acestora din urmă este primul ministru spaniol Pedro Sanchez 

Potrivit Le Point, el a fost primit la un dineu luni seara de Emmanuel Macron şi se va întreţine marţi cu Angela Merkel înaintea summitului european. ''Un anumit număr de şefi de Stat vor încerca să torpileze un candidat de top (spitzenkandidat)'', a mărturisit un înalt funcţionar european. ''Nu se va reuşi ca Franţa să voteze împotriva Germaniei, de exemplu. Ar fi un semn de criză'', a explicat el. Parlamentul european se pregăteşte şi el de confruntări. Marii învingători ai alegerilor europene, Liberalii şi Verzii contestă în mod automat desemnarea unui candidat din grupul cel mai puternic. Ei nu vor să se impună un candidat ales de conducătorii europeni.

Succesorul luxemburghezului Jean-Claude Juncker, la preşedinţia Comisiei Europene, va trebui să obţină majoritatea absolută a sufragiilor Parlamentului, adică 376 de voturi. Ori această majoritate este imposibilă fără PPE. Şansele lui Frans Timmermans şi a candidatei liberale daneze, Margrethe Vestager, sunt deci nule, dacă PPE îl menţine pe Weber.  Dacă acesta se va retrage va fi necesar un acord între socialişti şi liberali pentru a face în aşa fel ca unul dintre favoriţii lor să fie ales. ''Dar între liberali şi socialişti n-a fost stabilită nicio alianţă'', remarcă şefii PPE.

Cinci insituţii ale UE au în sarcină  să-şi schimbe conducătorii: Parlamentul debutează în iulie, Comisia, Înaltul Reprezentant pentru diplomaţie şi Banca Centrală Europeană, în noiembrie, Consliul Europei, debutează în decembrie. ''O negociere se va alinia la startul pentru repartizarea posturilor şi la final, dacă toată lumea e mulţumită, acordul va fi stabilit'', a asigurat un şef din PPE. Nu va fi uitată - ferească Sfântul - nelipsita poză de familie cu pancartele de ''Pupat Piaţa Endependenţi''. Şi la ei ca la noi...