Lupta in "tara monstrilor"

Concurentii din 24 de state, printre care si Todomondo, din Romania, se vor infrunta in aceasta seara in marea finala a slagarului european.

De mai bine de o saptamana, Helsinki a intrat pe ultima suta de metri cu pregatirile pentru Eurovision, iar astazi, tot orasul „fierbe”, pentru ca peste cateva ore, la marea finala, sa „dea in clocot”.

In Monsterland (asa cum e numita Finlanda pe unele afise oficiale ale evenimentului, o gaselnita de marketing care a prins foarte bine, de altfel) e sarbatoare.

Belarus, Macedonia, Slovenia, Ungaria, Georgia, Letonia, Serbia, Bulgaria, Turcia si Moldova sunt cele zece tari semifinaliste, calificate in finala concursului Eurovision, eveniment care va fi transmis in direct, in aceasta seara, pe TVR 1 si TVR International, de la ora 22.00.

Alaturi de reprezentantii acestor state, in concurs vor mai participa inca 14 tari, calificate direct in finala: Romania, Bosnia si Hertegovina, Spania, Irlanda, Finlanda, Lituania, Grecia, Suedia, Franta, Rusia, Germania, Ucraina, Marea Britanie si Armenia.

Trupa Todomondo va intra in finala cu numarul 20. Reprezentantii Romaniei pot fi votati numai din strainatate, la numerele afisate pe ecran de postul de televiziune care transmite concursul in tara respectiva.

Pe langa Todomondo, romanii au doua motive in plus sa urmareasca finala concursului, deoarece pe scena de la Helsinki vor urca basarabeanca Natalia Barbu si germanul Roger Cicero, un cantaret de origine romana, fiul muzicianului Eugen Ciceu (nascut in 1940 la Cluj, care s-a refugiat, in ‘60 in RDG, dupa un concert sustinut la Berlin).

Surprize in semifinala

De cativa ani, Eurovisionul a devenit un concurs imprevizibil, iar votul publicului da peste cap toate predictiile si pariurile facute inainte. Aceasta regula a fost valabila si pentru semifinala de joi seara.

„Asa cum ne asteptam, a fost o semifinala grea. Specialistii spun ca este cea mai stransa competitie din ultimii 20 de ani fara un favorit clar. Insa, in mod cert, au fost surprize: in primul rand, DJ Bobo nu s-a calificat in finala, cu toate ca are un nume in muzica”, comenteaza Andrei de la Todomondo.

Desi a captat atentia mass-mediei dupa ce a fost acuzat ca piesa sa are versuri cu mesaj satanist, elvetianul (care e totodata un artist cunoscut) nu a fost votat de public, in timp ce reprezentanta Georgiei, tara care participa pentru prima data la Eurovision, s-a calificat in finala, ce-i drept ajutata de voce, dar si de look-ul imprumutat de la Christina Aguilera.

O alta surpriza a reprezentat faptul ca israelienii de la Teapacks, cea mai controversata prezenta de anul acesta, nu au reusit sa adune destule puncte pentru a merge in finala, in ciuda controverselor care au planat in jurul trupei si a mediatizarii foarte mari.

Todomondo In „Monsterland”

Stelele „comploteaza” in favoarea romanilor In tabara Todomondo e veselie. Chiar daca sunt supusi unui stres foarte mare (ceea ce te face putin irascibili, pentru putin timp insa), cei sase cantareti sunt optimisti, pusi pe glume si foarte increzatori in fortele lor.

Dupa ce un astrolog de la Bucuresti le-a spus inainte de plecare ca stelele „comploteaza” in favoarea lor, astazi, Todomondo a fost si la biserica. De un singur lucru se tem romanii - votul pe vecinatati - dar spera totusi ca, in aceasta seara, vor cuceri inimile si punctele spectatorilor europeni. 

Drumul spre „Hartwall Arena”

Febra Eurovisionului se simte la Helsinki inca de la Aeroportul Vantaa, unde, inainte sa ajungi la banda rulanta care-ti aduce bagajul, dai de un ghiseu cu sigla Eurovision, la care mai multi voluntari iti ofera toate informatiile de care ai nevoie.

Sarbatoarea continua in oras, iar entuziasmul finlandezilor, care organizeaza pentru prima data concursul, poate fi asemuit cu cel al americanilor, pe 4 iulie. Acest lucru este dublat insa de un pragmatism extrem, pentru ca organizatorii scot bani din orice: afise, postere, CD-uri, tricouri, brelocuri, la care se adauga sumele provenite din vanzarea biletelor.

Tichetele pentru repetitii s-au vandut si cu 300 de euro, iar un loc in fata pentru marea finala a ajuns la suma exorbitanta de 1.000 de euro, asta in conditiile in care „Hartwall Arena”, sala in care se va desfasura concursul, are o capacitate de 10.000 de locuri.

Pe langa afacere, concursul e o sarbatoare pentru finlandezi. Steagul cu sigla Eurovision a devenit aproape un simbol national si flutura pe orice stalp, dar si pe mijloacele de transport in comun.

Pe strazile orasului sunt  montate ecrane uriase pe care se difuzeaza imagini cu participantii, in piete sunt instalate corturi unde se canta si se danseaza, iar in diferite cluburi se organizeaza evenimente adiacente. Hotelurile sunt pline, iar Helsinki a fost asaltat de fani din toata Europa, care defileaza pe strazi „imbracati” in steagurile tarilor lor.

Concurenti

Castigatorii semifinalei

Belarus:  Dimitry Koldun Bulgaria: Elitsa Todorova & Stoyan Yankulov

Georgia: Sopho Khalvashi Macedonia: Karolina Goceva

Moldova: Natalia Barbu Letonia: Bonaparti.lv

Slovenia: Alenka Gotar Serbia: Marija Serifovic

Turcia: Kenan Dogulu Ungaria: Magdi Ruzsa

Calificati direct in finala

Armenia: Hayko Bosnia si Hertegovina:  Marija Sestic

Finlanda: Hanna Pakarinen Franta: Les Fatals Picards

Germania: Roger Cicero Grecia: Sarbel

Irlanda: Dervish Lituania: 4Fun

Marea Britanie: Scooch Romania: Todomondo

Rusia: Serebro Spania: D’Nash

Suedia: The Ark Ucraina: Verka Serduchka

Mihai Traistariu

„Piesa lui Roger Cicero e prea sofisticata” Aflat la Helsinki, Mihai Traistariu a facut parte dintr-un juriu neoficial desemnat de site-ul BBC News sa aleaga melodia castigatoare la Eurovision. Desi, alaturi de alti membri ai juriului, l-a vazut pe primul loc pe germanul de origine romana Roger Cicero, Traistariu nu crede ca publicul il va vota.

„Are o piesa foarte buna, insa cred ca e prea sofisticata pentru gustul telespectatorilor. Cred ca vor vota o melodie usoara, pe care o retii repede”, declara cantaretul. „Anul acesta nu exista un favorit”, precizeaza el.