Lupta cu coronavirusul, comparabilă cu un Război Mondial. Avertisment de ultim moment dat de Virgil Musta

Lupta cu coronavirusul, comparabilă cu un Război Mondial. Avertisment de ultim moment dat de Virgil Musta sursă: arhivă EVZ

Medicul Virgil Musta a vorbit despre precauție și o luptă de mari dimensiuni cu pandemia de coronavirus, care a pus atâtea probleme începând de anul trecut.

Virgil Musta, șeful secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” din Timişoara, a comparat lupta dusă împotriva coronavirusului cu cea purtată în timpul unui Război Mondial.

Chiar dacă în România rata de infectare este mică, în prezent, medicul a anunțat în cadrul unei postări pe Facebook că este indicată precauția pentru viitorul apropiat.

Medicul Virgil Musta a cerut precauție în această perioadă

„În august, septembrie şi în lunile de toamnă-iarnă care urmează, este necesar să nu fim ignoranţi, să nu credem că s-a terminat pandemia şi că nu mai trebuie să facem nimic, ci din contră, să nu uităm prin ce s-a trecut şi să punem în practică tot ce am învăţat până acum, pentru a ne proteja în continuare, pe cei dragi nouă şi pe toţi cei din jurul nostru”, a spus medicul timișorean.

Ne puteți urmări și pe Google News

Medicul infecţionist subliniază că în ultimul secol România nu s-a mai confruntat cu un număr atât de mare de îmbolnăviri cauzate de o boală infecto-contagioasă şi cu o rată aşa mare de decese şi că, personal, de la începutul pandemiei, a avut sentimentul că suntem într-un nou război mondial, complex, altfel decât precedentele, atât prin numărul mare de victime, cât şi prin pierderile economice şi suferinţele umane.

„Războiul nu se câştigă în spitale, prin tratarea bolii, ci în comunitate, prin prevenţie. Dacă ajung în spitale un număr prea mare de persoane infectate, care necesită internare, sistemul sanitar va ceda, indiferent cât de avansat este. Abordarea greşită nu iartă.

„Au început să înregistreze un număr foarte mare de decese în rândul bătrânilor şi al persoanelor cu factori de risc”

Unele ţări nu au înţeles de la început potenţialul foarte periculos al pandemiei şi au încercat la început să obţină o imunizare colectivă, prin boală, într-o perioadă foarte scurtă de timp, fără să pună prea mult accent pe măsuri restrictive de protecţie (exemplu Marea Britanie). Au constatat că au început să înregistreze un număr foarte mare de decese în rândul bătrânilor şi al persoanelor cu factori de risc, astfel că au schimbat repede abordarea, dar costul în vieţi umane a fost mare”, a mai precizat specialistul.

Doctorul Musta a mai vorbit despre faptul că se înregistrează şi în prezent pacienţi cu forme severe de boală, pe fondul infectării cu varianta Delta, dar se observă în spitale că aceste cazuri grave sunt în majoritate la persoane nevaccinate.

„Există, din păcate, în România, şi mentalitatea că dacă am o patologie cronică şi mă vaccinez, risc să fac efecte adverse severe care pot duce la probleme şi poate la deces. În afară de anumite cazuri punctuale, pentru care nu există indicaţie de vaccinare şi care sunt foarte puţine, atitudinea menţionată anterior este complet eronată.

„Procentul de reacţii adverse severe după vaccinare este de 0,4%”

Aceste persoane omit faptul că patologiile despre care ei se gândesc că ar putea genera complicaţii de la vaccin sunt tocmai cele care le pot produce probleme majore dacă vor contacta virusul şi chiar decesul. Ei sunt cei care au nevoie de fapt cel mai mult de vaccin, e arma lor salvatoare (pe care nu o aveau anul trecut), dar pe care aleg, cu bună ştiinţă, să nu o folosească. Procentul de reacţii adverse severe după vaccinare este de 0,4%, iar procentul de forme severe de boală la persoanele nevaccinate care fac infecţia este de 10%”.