Evenimentul Zilei > Social > Lupta cu cancerul poate începe cu renunțarea la fumatul clasic
Lupta cu cancerul poate începe cu renunțarea la fumatul clasic

Lupta cu cancerul poate începe cu renunțarea la fumatul clasic

Este deja binecunoscut faptul că flagelul  numit cancer face, an de an , numeroase victime. Cum încă nu există un remediu absolut, de o bună bucată de timp, specialiștii s-au concentrat pe modurile de prevenție, de reducere a riscul îmbolnăvirilor de cancer. Evident, renunțarea la fumatul clasic se numără printre acestea.

Potrivit statisticilor, mai mult de 7 milioane de decese sunt rezultatul direct al consumului de ţigări clasice, în timp ce 1,2 milioane sunt rezultatul fumatului pasiv. Pentru a reduce cât mai mult riscul, la nivel european a fost adoptat Planul de Combatere a Cancerului prin care oficialii îşi doresc să prevină îmbolnăvirile.

Descurajarea fumatului clasic

Una dintre modalităţile prin care cazurile de cancer pot scădea la nivelul Uniunii Europene este descurajarea fumatului. Astfel, într-un document oficial al UE se spune: „Ca parte a unei strategii cuprinzătoare, reducerea riscurilor ar trebui să joace un rol, fără a submina obiectivul de a împiedica copiii să înceapă să utilizeze produse alternative precum țigările electronice și produsele din tutun încălzit și, desigur, tutunul. Comisia (Europeană – n.n.) nu ar trebui să introducă restricții suplimentare pentru produsele care reduc riscurile asociate fumatului, ci ar trebui să continue să evalueze progresele științifice în acest sens”.

Desigur, există o legislaţie europeană în ceea ce priveşte reducerea consumului de tutun, însă aceasta urmează să fie susţinută şi de campanii de informare, dar şi de soluţii alternative.

Produsele cu tutun încălzit, o soluție tranzitorie

Oficialii europeni consideră că produsele derivate, precum cele cu încălzirea tutunului, pot fi, pentru cei ce vor să se lase de fumatul clasic, o soluție în drumul spre renunțarea la acest viciu.

„HARM REDUCTION este un concept care încă nu e acceptat de toți medicii și toți membrii comunității știintifice, care presupune o scădere a impactului asupra sănătății publice, a celor dependenți de fumat, de nicotină, care pot trece pe produse derivate considerate a fi mai puțin periculoase pentru sănătatea lor și pentru sănătatea publică cum ar fi de exemplu țigaretele electronice, sau acele produse cu tutun încălzit. Poate fi acceptabil ca un obiectiv intermediar, pentru cineva care vrea să renunțe la fumatul clasic, la țigările clasice. Adică, cei ce nu pot să renunțe cu totul la fumat, o perioadă se folosesc de aceste produse derivate”, a declarat Cristian Buşoi, europarlamentar.

„Dincolo de cei care trebuie convinși, care sunt deja fumători și trebuie  convinși să renunte vorbim și de o reducere a consumului de tutun, nu de o renunțare totală, dar cel mai important obiectiv este de a ne concentra pe adolescenți și tineri și de nu avea noi consumatori de tutum, mai ales de la vârste foarte timpurii”, a mai adăugat Cristian Buşoi.

Planul de combatere a cancerului stabilește o nouă abordare a UE în materie de prevenire, de tratament și de îngrijire în domeniul cancerului. Pentru aceste acţiuni a fost alocat un buget total de peste 4 miliarde de euro.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: