Evenimentul Zilei > International > Lupta anti Covid-19 în Coreea de Nord. Pelerinaj la muntele dinastiei Kim
Lupta anti Covid-19 în Coreea de Nord. Pelerinaj la muntele dinastiei Kim

Lupta anti Covid-19 în Coreea de Nord. Pelerinaj la muntele dinastiei Kim

Regimul de la Phenian a autorizat reluarea osanalelor pe muntele Paektu, aparent pentru a consolida unitatea internă într-un context al luptei prelungite împotriva Covid-19.

„Linia dinastică Paektu”

Ghizii prezintă muntele Paektu ca „ Pământul sfânt al revoluției noastre”. Regimul nord-coreean este ateu, cu propria ideologie (Juche), care proclamă că „omul este stăpân pe toate lucrurile”.

Potrivit versiunii oficiale, Kim Jong-il, fiul și urmașul fondatorului regimului, Kim Ir-Sen , s-a născut într-o „tabără secretă de gherilă”, pe care tatăl său a înființat-o împotriva „ocupantului japonez”.

Pe un frig de crăpau pietrele. Dar, la nașterea (anunțată de o rândunică) tatălui actualului președinte nord-coreean, o stea a lucit pe cer iar gerul crâncen s-a transformat în primăvară. Brusc, a apărut și un curcubeu dublu.

Dar administrația sovietică situează nașterea lui Kim Jong-il în satul siberian Veațkoe, la 16 februarie 1941, cu un an înainte de data avansată de Phenian.

Muntele este  un loc de pelerinaj la care trebuie să participe sute de mii de nord-coreeni crescuți în cultul personalității primei dinastii comuniste din istorie: dinastia Kim.

Muntele Paektu (situat între China și Coreea de Nord) este și locul nașterii regelui Tangun, „nepotul Cerului” și fondatorul primului regat coreean.

Plasată pe acest munte, nașterea lui Kim Jong-il ancorează dinastia Kim în tradițiile sacre nord-coreene. Iar pentru regim, Kim Jong-un, actualul lider, aparține prin descendență „liniei Paektu”.

 

Foto: Facebook

 

 

PAGINA ANTERIOARA