Evenimentul Zilei > Actualitate > Luptă acerbă între Forțele de Apărare din Israel și Hamas. Bogdan Aurescu, avertisment pentru românii aflaţi acolo
Luptă acerbă între Forțele de Apărare din Israel și Hamas. Bogdan Aurescu, avertisment pentru românii aflaţi acolo

Luptă acerbă între Forțele de Apărare din Israel și Hamas. Bogdan Aurescu, avertisment pentru românii aflaţi acolo

Mişcarea palestiniană islamistă armată Hamas a confirmat în cursul după-amiezii de miercuri moartea mai multor comandanţi ai săi în loviturile israeliene împotriva Fâşiei Gaza. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, le recomandă cetăţenilor români din Israel să fie extrem de vigilenţi şi să evite zonele de conflict.
Agenții Hamas au tras miercuri  o rachetă ghidată antitanc asupra unui jeep militar israelian de la granița cu Gaza, ucigând un soldat și rănind alți doi, precum și un civil care i-a ajutat să-i scoată din vehicul, conform autorităților israeliene.
Imediat după atacul cu rachete, teroriștii din Strip au tras valuri de obuze asupra zonei, în jurul comunității Netiv Ha’asara, chiar la nord de Strip. Soldații și civilii răniți au fost în cele din urmă duși la spitalele din Ashkelon și Beersheba.
Israeli soldiers near the site of where a jeep was hit by an anti-tank missile fired from Gaza, May 12, 2021 (Yonatan Sindel/Flash90)

Luptă acerbă între Forțele de Apărare din Israel și grupul terorist palestinian au intrat în a treia zi

Într-un comunicat, Hamas a anunţat moartea lui Bassem Issa, şeful aripii sale militare pentru oraşul Gaza, şi a numeroşi alţi înalţi responsabili militari ai organizaţiei în urma loviturilor armatei israeliene. Brigăzile Ezzedine al-Qassam, aripa armată a Hamas, nu i-a numit pe ceilalţi membri ai organizaţiei ucişi, dar a salutat, într-un comunicat, curajul şefilor şi al combatanţilor care s-au ridicat în timpul agresiunii forţelor de ocupaţie (denumire dată de Hamas Israelului) împotriva poziţiilor mişcării.

Serviciile israeliene afirmă că, în total, au fost omorâţi vreo zece alţi responsabili ai Hamas, dar şi şefi ai Jihadului Islamic, a doua grupare islamistă armată din Fâşia Gaza, într-o serie de lovituri efectuate începând de luni seara. Potrivit armatei israeliene, mai mult de 1.000 de rachete au vizat Israelului în acest interval.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, transmite un mesaj tuturor românilor aflaţi în zona de conflit

„Mesajul pe care îl adresez cetăţenilor români – şi vom emite în cursul zilei de astăzi şi o alertă de călătorie specifică – este acela de a fi extrem de vigilenţi, prudenţi, să evite zonele care sunt declarate cu stare de urgenţă, sunt deja anumite zone din Israel care au acest regim, să evite deplasările care nu sunt necesare în regiune, în aceste zone care sunt afectate de situaţia de conflict şi, dacă este posibil şi pot face lucrul acesta, să părăsească zonele respective”, a declarat ministrul  Bogdan Aurescu.

Şi continuă: „Nu aş vrea să speculez asupra evoluţiilor viitoare, pentru că ele nu depind de România, ele depind de acţiunile celor două părţi. Este foarte important, din punctul de vedere al României, ca aceste tiruri cu rachete care vizează ţinte civile locuite din Israel să înceteze, pentru că ele provoacă acţiunea de răspuns legitimă a Statului Israel. Mai departe vom vedea care este evoluţia în continuare. În cazul în care vor exista evoluţii semnificative, evident ne vom adapta acţiunea noastră, inclusiv în ceea ce priveşte asistenţa eventuală, dacă ea va fi necesară, pentru cetăţenii români din zonă”, a mai subliniat  ministrul Afacerilor Externe.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: