Luna de miere dintre Joe Biden și liderii europeni s-a încheiat. Americanii fac presiuni ca UE să renunțe la "taxa digitală"

Luna de miere dintre Joe Biden și liderii europeni s-a încheiat. Americanii fac  presiuni ca UE să renunțe la "taxa digitală"

Președintele american Joe Biden și-a pierdut răbdarea față de liderii UE.

Planurile Bruxellesului de a institui o taxă digitală nu sunt pe placul locatarului de la Casa Albă. Drept urmare, diplomații americani au început să facă presiuni asupra țărilor UE pentru a renunța la acest plan.

Taxă digitală sau impozit gșlobal pe profit?

Oficial, americanii se plâng că o astfel de taxă ar afecta acordul global provizoriu privind impozitarea multinaționalelor. În acest sens, Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA, a respins afirmația UE că această taxă ar putea funcționa în armonie cu acordul fiscal G7 pentru o rată minimă globală de cel puțin 15%. Mai mult, o notă diplomatică transmisă de americani a cerut Bruxellesului să amâne încercarea blocului de a institui o taxă digitală, potrivit Financial Times.

Washingtonul susține că abordarea europeană „amenință” discuțiile privind stabilirea impozitului global care au loc la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acestă taxă propusă riscă să deterioreze în negocierile fiscale ca moment conjunctural”, se menționează în document. Yellen va transmite un avertisment pe această temă vicepreședintei Comisiei Europenr Margrethe Vestager.

De asemenea, Yellen va călători la Bruxellesă pentru a se întâlni săptămâna viitoare cu miniștrii de finanțe ai UE.

La mijloc sunt bani mulți! Amazon, Google și Facebook, primele vizate

Noua taxî digitală lovește, în primul rând, giganții tehnologici americani - Amazon, Google și Facebook. Din acest motiv, taxa a afectat relațiile transatlantice și pe vremea Administrației Donald Trump.

Comisia Europeană susține, însă, că planul său de a impune o taxă digitală în UE este compatibil cu discuțiile di OCDE de instituire a unui impozit global pentru multinaționale.

Oficialii europeni susțin că taxa va fi probabil de un procent și va fi aplicată nu numai giganților americani, ci și sutelor de companii care au operațiuni digitale în Europa.

Bruxellesul are șanse mici să-și vadă visul cu ochii

Bruxelles-ul a fost nevoit să elaboreze noi planuri pentru o taxă digitală împreună cu o serie de alte instrumente de strângere de fonduri care să contribuie la rambursarea sutelor de miliarde de euro alocate fondului de recuperare post pandemie. În încercare de a sprijini creşterea şi de a trece la o economie mai digitală şi mai verde, cele 27 de state membre UE au fost de acord să se împrumute în comun cu 750 miliarde de euro pentru un fond de redresare post-pandemie.

Împrumutul va fi achitat în 30 de ani din noi taxe, inclusiv pe economia digitală şi emisiile de CO2. O serie de diplomați sugerează că propunerile au fost deja minate de negocierile din OCDE. Mai mult, diplomații afirmă că propunerile UE au nevoie de sprijinul unanim al statelor membre, așa că ar putea fi moarte din fașă.

Impozitarea globală a multinaționalelor

Simultan, un număr de 130 de state au ajuns la un acord asupra unei reforme a impozitării companiilor multinaţionale. Această reformă prevede, în principal, instituirea unui impozit minim pe profit, ''de cel puţin 15%'', a anunţat Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Vestager a salutat acordul, dar a precizat că UE va iniţia totuși taxa sa digitală, deşi nu a precizat la ce nivel va fi aceasta, scrie ziarul britanic Daily Express.