Evenimentul Zilei > EVZ Special > Lukașenko a închis granițele țării. Occidentul a plănuit o lovitură de stat în Belarus
Lukașenko a închis granițele țării. Occidentul a plănuit o lovitură de stat în Belarus

Lukașenko a închis granițele țării. Occidentul a plănuit o lovitură de stat în Belarus

Alexandr Lukașenko a închis granițele Belarusului cu Ucraina, după ce o cantitate uriașă de arme a trecut frontiera teritoriului. Liderul de stat spune că Occidentul a plănuit o lovitură de stat în Belarus.

Occidentul a intenționat să atace Belarusul și să inițieze o lovitură de stat. Președintele Aleksandr Lukaşenko a închis frontiera cu Ucraina vineri, 2 iunie, după ce o cantitate uriașă de arme era transportată în teritoriu.

”O cantitate imensă de arme vine din Ucraina în Belarus. Iată de ce am ordonat forţelor de securitate a frontierei să închidă complet frontiera cu Ucraina”, a declarat președintele Lukaşenko, conform Reuters.

Belarus a destructurat ”celule teroriste latente”

Mai multe ”celule teroriste latente” au fost destructurate de forțele belaruse. Acestea aveau conexiuni cu Germania, Ucraina, SUA, Polonia și Lituania, conform liderului Aleksandr Lukaşenko. Misiunea acestor grupuri era să ”înlăture prin violenţă regimul” din Belarus.

Amintim că SUA a anunțat că va aplica măsuri dure pentru Belarus. Țară izolată în mare măsură, din cauza politicilor lui Aleksandr Lukașenko, Belarus va avea parte de noi măsuri restrictive după scandalul avionului deturnat de pe ruta Atena – Vilnius, și la bordul căruia se afla jurnalistul disident Roman Protasevici. Opozantul lui Aleksandr Lukașenko era însoțit iubita sa, Sofia Sapega.

„Deturnarea forţată de către Belarus, sub pretexte false, a unui zbor comercial Ryanair care a circulat între două state membre ale Uniunii Europene şi arestarea jurnalistului Roman Protasevici constituie un afront direct la adresa standardelor internaţionale”, a declarat Jen Psaki, purtător de cuvânt a Casei Albe.

Cetățenii SUA au fost sfătuiți să evite orice vizită în Belarus

Cetățenii din SUA au fost sfătuiți să evite orice călătorie în Belarus. Oficialii de la Uniunea Europeană studiază posibilitatea unor sancţiuni care ar putea viza exporturile de potasiu şi tranzitul gazului din Rusia, două surse importante de venit pentru Belarus, conform unei declaraţii făcute joi de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Totodată, Bruxelles-ul a cerut tuturor companiilor aeriene să ocolească Belarusul. În tot acest scandal, oficialii de la Minsk au spus că avionul cu pricina a fost deturnat din cauza unei ameninţări cu bombă şi că arestarea lui Roman Protasevici şi a prietenei sale, Sofia Sapega, a fost o întâmplare.

Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: