Lui Puțura i s-au descoperit în casă 80.000 de euro

Fostul secretar de stat de la Ministerul Justiției a fost arestat după ce a primit șpăgi în excursii și în partide de vânătoare. El promitea și posturi de notari publici

Judecătorul Ovidiu Puțura, arestat pentru luare de mită, spera din toată inima că, în cel mai scurt timp, se va întoarce pe funcția de secretar de stat în Ministerul Justiției. Din poziția de director în minister, el dicta cine urma să ocupe posturile de notari publici și promitea soluții favorabile în dosare penale.

Într-o întâlnire monitorizată de procurorii DNA, Puțura îi explica unei foste colege, a cărui fiu picase examenul de notar stagiar, cum urmează să rezolve problema. „Mă, eu îți spun un lucru, omul acesta, el ne va spune domnule acolo și mergem la anu’ unde trebuie din timp și când omul spune exact unde trebuie mers, mai ales că acum, se mai schimbă primul ministru, poate iar mă duc înapoi unde am fost și atunci iar am”, se arată în referatul DNA. În contrapartidă, Corina Iacob, colega judecător de la Tribunalul Bistriţa, trebuia să-l ajute pe directorul din minister cu un proces în care soția sa se judeca pentru un teren. Puțura i-a cerut colegei de la Bistrița să-și determine cel puțin o colegă din complet să judece în favoarea soției sale.

Amenințările magistratului

În caz că ar fi pierdut procesul, secretarul de stat a început să povestească ce urmează să i se întâmple judecătoarei. Demnitarul susținea că „de nu îi dau doi pumni în gură în Tribunal, de îi rup picioarele, o calc cu mașina… deci. Îi pun pe doi, o calcă cu maşină, stai liniştită, o vezi în spital cu picioarele rupte. N-are rost, nu mă mai stresez, simplu. O calcă ăștia”, amenința fostul judecător.

În alt caz, DNA susține că Puțura a primit bani, excursii și un costumde vânătoare pentru a obţine o soluţie pozitivă pentru Ţăranu Laurenţiu, acuzat de evaziune fiscală. Vânător de ocazie, Puțura a împușcat un urs de 4.000 de euro, la Sinaia, în cadrul unui eveniment organizat de evazionist. Într-un final, a plecat cu capul ursului drept trofeu.

Cum se obține un post de notar

Pe 4 noiembrie 2014, Ovidiu Puțura s-a întâlnit cu Corina Iacob, judecătoare care era nemulțumită deoarece fiul său picase la examenul de notari stagiari.

Puțura: Asta e. Ne pregătim pentru anul viitor.

Iacob: Cineva s-a interesat unde se mai poate merge. Și s-ar mai putea interveni întrun singur loc, în prealabil cu … Na, acum spune-mi tu cum facem.

Puțura: Deci facem așa. Sunt două chestiuni, acum într- o lună știm cred că… Până în decembrie știu și eu asta, dacă eu sunt acolo, nu ne mai ducem, că rezolv eu.

Iacob: Dacă se întâmplă, să avem de unde pleca… o poți face tu fără nici un fel de probleme?

Puțura: Da, sigur, corect. Și dacă nu, o facem pe alt traseu. Oricum știm traseul bine… da nu-i problemă… și ăsta...Că ala ne spune: acolo să mergeți… mereți mă acolo… și merem de la început.

Iacob: Și ajungem acolo…

Drama familiei din Bistrița care a pierdut procesul cu dreptatea în mână

Familia care a pierdut procesul cu Alina, soţia lui Ovidiu Puţura, privind un teren de 916 metri pătraţi, în Bistriţa, şi care este obligată să dărâme casa construită acolo, spune că actele lor erau foarte clare și că intenționează „să facă un demers către Consiliul Superior al Magistraturii” .

Este vorba de doi tineri care au doi copii și care s-au împrumutat la o bancă pentru a putea săși cumpere un teren pe care să-și construiască o casă. Paul Brendea s-a judecat mai bine de doi ani cu Puțura, iar la finalul procesului a aflat că nu este proprietarul terenului pe care l-a cumpărat cu acte.

Injustiția de la Tribunal

„În 1998, o suprafață de teren de 916 mp care a aparținut fermei Agroindustriala a fost cumpărat de o firmă, apoi de alta iar mai apoi de noi. În 2002, socrul lui Puțura a intabulat din nou terenul și au început cu procesele”, spune Brendea. Bistrițeanul spune că a fost căutat de Puțura, care pe atunci era președintele Judecătoriei Bistrița, care a trecut direct la amenințări. „Puțura mi-a cerut o întâlnire la care eu am venit cu actele legale, iar el cu un certificat de  moștenitor pe care nu se putea citi nimic. Atunci mi-a spus direct: îți recomand prietenește să nu mai construiești că nu se știe niciodată ce se va întâmpla”.

În 2012, Alina Puțura a deschis un proces. Prima dată, pe cale de ordonanță președințială, au încercat să oprească lucrările derulate la casă, dar au pierdut. Ulterior, a deschis un alt proces pe fond pentru revendicare imboliară: „Judecătoria mi-a dat dreptate, iar apoi, la recurs, am pierdut. Am aflat de la DNA care a fost motivul, dar eu am avut tot timpul convingerea că a fost o lucrătură ordinară”. Completul de recurs, compus din judecătoarele Corina Iacob, Camelia Născuțiu și Ildiko Simionescu au casat sentința și au dat dreptate familiei Puțura. (Mihai Șoica)