Potrivit unor surse politice din PNL, există șanse foarte slabe ca prima încercare să aibă succes, deoarece toate partidele vor să folosească electoral această situație. Însă, la a doua strigare va fi mult mai simplu deoarece este greu de crezut că parlamentarii ar fi dispuși să-și facă bagajele și să plece cu un an mai repede acasă.

PNL are nevoie de 233 de voturi pentru a putea trece Guvernul prin Parlament. Inițial, calculul era foarte simplu și Orban nu avea dureri de cap. PNL are 95 de parlamentari, USR- 40, UDMR- 30, PMP-13, Neafiliați-26, Minorități-17, Pro Europa-43. Asta ar fi însemnat că, cu 264 de voturi, liderul liberal nu avea nicio emoție, chiar și cu unii absenți, din motive mai mult sau mai puțin obiective.

Calcule răsturnate

La trei zile după nominalizare, premierul desemnat nu mai are nicio garanție, toți partenerii au emis câte o listă de pretenții.

Soarta Guvernului atârnă în special de USR și Victor Ponta. Dacă unul dintre ei se retrage din înțelegere, Guvernul pică.

Astăzi, Ludovic Orban și Dan Barna au încă o rundă de negocieri. Liderul USR merge cu mandat clar: mai bine cu Viorica Dăncilă încă o perioadă, până când se pot organiza alegeri anticipate. Ionuț Moșteanu, vicepreședinte USR, a declarat, pentru EVZ, că Pactul pentru anticipate și alegerea primarilor din două tururi de scrutin sunt condiții la care formațiunea nu renunță.

„Da, mai bine cu un Guvern Dăncilă care nu are alte atribuții decât să plătească apa, gazul și lumina, decât să ne trezim cu un PSD mai puternic. Putem avea 8 ani de reforme, pentru că dacă e dat la o parte de la banii publici, PSD moare”, a explicat liderul USR. Întrebat dacă iau în calcul varianta să voteze acum Guvernul Orban, cu condiția ca premierul să-și dea demisia pentru a se putea declanșa alegeri anticipate, Moșteanu a spus că este și asta o variantă care va fi discutată astăzi.

Intră și Bolojan în cărți

Victor Ponta, celălalt pion important, a declarat ieri după întâlnirea cu Orban că acesta negociază prost și că șansele trecerii Guvernului sunt foarte mici. „Nu vom vota Guvernul Orban în Parlament, nu avem cum. Să vedem ce promite și ce vrea să facă domnul Orban. Guvernul Orban este doar o continuare a instabilității”, spune Ponta.

De cealaltă parte, premierul desemnat susține că discuțiile cu liderul Pro România sunt promițătoare.
Și Ponta se alătură unor voci din PNL care susțin că dacă varianta de guvern propusă de Orban pică, cel mai indicat pentru a forma un alt cabinet este Ilie Bolojan, primarul din Oradea.

Până săptămâna viitoare, când trebuie să se prezinte în Parlament, Orban va încerca o variantă care la moțiunea de cenzură s-a dovedit de succes: ofensiva om la om.

Te-ar putea interesa și: