Evenimentul Zilei > Politica > Ludovic Orban, răzbunat de fratele lui. I-a dat lovitura lui Iohannis. Președintele rămâne fără omul de bază
Ludovic Orban, răzbunat de fratele lui. I-a dat lovitura lui Iohannis. Președintele rămâne fără omul de bază

Ludovic Orban, răzbunat de fratele lui. I-a dat lovitura lui Iohannis. Președintele rămâne fără omul de bază

Consilierul prezidențial Leonard Orban, fratele fostului președinte al PNL, Ludovic Orban, iese la pensie. Klaus Iohannis i-a semnat decizia de pensionare.

Coincidență, chiar în ziua în care Ludovic Orban a anunțat de la tribuna Parlamentului că demisionează din grupul deputaților PNL, fratele său a renunțat la postul de la Administrația Prezidențială.

Leonard Orban a ocupat funcția de consilier prezidențial încă din primele zile de mandate ale actualului președinte.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretul privind eliberarea la cerere din funcţia de consilier prezidenţial lui a Leonard Orban. Acesta a decis să se pensioneze, iar decizia va intra în vigoare cu începere de la 1 noiembrie, lunea viitoare. Anunțul a fost făcut printr-un scurt comunicat de presă chiar de Administrația Prezidențială.

Potrivit sursei citate, în semn de apreciere pentru activitatea sa și pentru contribuția la susţinerea proiectului european al României Klaus Iohannis a decis să-l decoreze pe Leonard Orban. Acesta urmează să primească Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

sursă: arhivă EvZ

Implicat în negocierile pentru aderarea la UE

Leonard Orban a început colaborarea cu președintele Klaus Iohannis încă din 2015, la scurtă vreme după ce acesta a preluat mandatul de președinte. Anterior, în perioada mai 2001 – decembrie 2004, a deținut poziția de negociator șef adjunct cu Uniunea Europeană. Iar în perioada decembrie 2004 – aprilie 2005 a fost negociator șef al României cu Uniunea Europeană.

În anul 2002 a fost decorat de către Președintele României, Ion Iliescu, în gradul de Cavaler al Ordinului Național „Steaua României”. Distincția i-a fost acordată pentru contribuția adusă integrării României în NATO.

Primul comisar al României după aderarea la UE

Din decembrie 2004 a fost secretar de stat în Ministerul Integrării Europene, iar mai apoi comisar european pentru multilingvism între ianuarie 2007 – februarie 2010. A fost primul comisiar care a reprezentat România la nivelul Uniunii Europene.

După încheierea mandatului de comisar european, din 2010 și până în 2011, a activat în cadrul Administrației Prezidențiale, în funcția de consilier prezidențial pe probleme de afaceri europene, în mandatul lui Traian Băsescu. Între 2011 și 2012 a fost ministru al afacerilor europene în guvernul Boc. A ocupat aceeași funcție în guvernul Ungureanu și în cel condus de Victor Ponta până la alegerile câștigate de alianța PSD – PNL în 2012.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: