BREAKING NEWS. Ludovic Orban e noul premier al României. 240 de voturi pentru

BREAKING NEWS. Ludovic Orban e noul premier al României. 240 de voturi pentru

Plenul reunit al Parlamentului votează, luni, cererea de învestire a Guvernului propus de premierul desemnat Ludovic Orban.

UPDATE 15 - Ludovic Orban: „Vă mulțumesc! Și aveți încredere în noi”.

Alina Gorghiu, președinte de ședință, a anunțat că procesul-verbal va merge la președintele Klaus Iohannis și a declarat ședința închisă.

UPDATE 14 - Oficial: Au fost prezenți 240 de parlamentari, voturi exprimate - 240, voturi pentru - 240. „Se constată că este întrunită majoritatea de voturi cerută de Constituție pentru ca Parlamentul să acorde încrederea pentru programul și lista propuse de domnul Ludovic Orban”.

Ne puteți urmări și pe Google News

UPDATE 13 - Președintele Senatului Teodor Meleșcanu a anunțat că a semnat procesul-verbal de ședință pentru a asigura legalitatea demersului.

UPDATE 12 - Au fost 240 de voturi pentru învestirea noului Guvern, condus de Ludovic Orban, potrivit liderului liberal Marilen Pirtea.

UPDATE 11 - Surse liberale ne-au informat că Guvernul Orban a obținut suficiente voturi pentru a fi învestit.

UPDATE 10 - S-au exprimat până acum 234 de voturi. Dacă sunt pentru, guvernul a trecut.

UPDATE 9 - A început votul. Procedura este cea a votului secret, cu bile.

UPDATE 8 - UDMR, grupul minorităților, PMP și ALDE au anunțat că votează pentru învestirea guvernului.

UPDATE 7 - Ludovic Orban:

„Vă mulțumesc că sunteți prezenți la procedura de învestire a unui nou guvern, după succesul moțiunii de cenzură”.

„Nu-mi amintesc ca în 30 de ani o astfel de ședință să fie boicotată de două partide. Cei care fac asta sunt părtași la toate nenorocirile care se fac acum la Guvern și în toate ministerele. Felicit pe toți parlamentarii care ne susțin, mai ales pe cei ce nu fac parte din partidele care au anunțat că susțin guvernul. O mulțumire specială deputaților minorităților naționale”.

„Moțiunea de cenzură a pus capăt unei guvernări care a făcut mult rău României. Trebuie să începem un drum nou, al reconstrucției și al refacerii unității, care să reașeze țara pe traiectoria euroatlantică”.

„Acest guvern are un mandat limitat. Tot ceea ce am inclus în programul de guvernare pleacă de la această constrângere. Avem de luat măsuri urgente, care nu pot fi luate decât de un guvern legitim. Uitați-vă ce se întâmplă în mine, pentru că Guvernul nu a catadicsit sădea ordonanța care să le dea posibilitatea să pună ceva pe masă după închiderea minelor. Primăriile riscă să rămână fără bani pentru cheltuielile fundamentale. Există întârzieri în plata indemnizațiilor pentru persoanele cu dizabilități.

Este urgentă adoptarea unei rectificări bugetare. Vine iarna, pregătirea este dezastruoasă. Nu s-a făcut aproape nimic, ministrul demis Cuc e ocupat să-i asigure un post lui Narcis Neaga de la CNAIR”.

„România a rămas ultima țară ce trebuie să nominalizeze comisar european. Fostul premier s-a încăpățânat să mențină propuneri care ne-au făcut de râs”.

„Există necesitatea elaborării Bugetului de stat pentru 2020, termenul e pentru 15 noiembrie”.

„Pilonii politicii noastre externe sunt foarte clari: parteneriatul cu SUA și consolidarea, întărirea rolului în UE, în așa fel încât România să devină o țară care contează la nivel decizional. Mai mult decât atât, trebuie să ne consolidăm integrarea în NATO”.

UPDATE 6 - S-a pus la vot ordinea de zi. Sunt 228 de voturi electronice pentru, la care se adaugă alte 6, ale parlamentarilor cărora nu le merg cartelele. Ordinea de zi a fost adoptată cu 234 de voturi pentru.

UPDATE 5 - Sunt probleme cu cartelele de vot. Cel puțin 6 parlamentari vor vota nominal, iar voturile lor vor fi adăugate ulterior.

UPDATE 4 - Reprezentanții PSD nu participă la ședință. Sunt 235 de parlamentari prezenți în sală.

Vezi aici video în direct:

UPDATE 3 - Şedinţa plenului reunit al Parlamentului de luni, în care premierul desemnat Ludovic Orban cere votul de învestitură, va fi condusă de vicepreşedintele liberal al Senatului, Alina Gorghiu.

„E fără precedent în ultimii 30 de ani ca de la şedinţa de învestire a unui guvern să lipsească deliberat, sfidând obligaţiile de serviciu şi pe cele constituţionale, preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor. Astăzi voi conduce eu şedinţa de plen reunit! Sper să port noroc Cabinetului Orban şi să dăm încrederea Guvernului de astăzi!”, a scris Alina Gorghiu, pe Facebook.

UPDATE 2 - Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a spus că a avut o discuţie de ultim moment cu Mihai Tudose cu privire la votul pentru învestitura Guvernului Orban.

„Acum 10 minute am vorbit cu Mihai Tudose, i-am spus că, după modalitatea în care s-a comportat atunci în faţa unui premier dintr-o ţară unde politeţea şi regulile de bună-cuviinţă sunt esenţiale, e un moment în care acel episod să fie anulat printr-un gest responsabil faţă de ţara sa.

Mihai Tudose e un patriot, e un român care, chiar dacă are convingeri de stânga, socialiste, nu poate fi acuzat că nu iubeşte ţara.

Faptul că domnia sa, şi alţi domni de la Pro România, printre care Sorin Câmpeanu, au luat o decizie înţeleaptă, asta e un lucru îmbucurător", a spus Rareş Bogdan.

„Nu pot să spun că sunt foarte interesat de ce se întâmplă cu partidele stângii, e un curent politic care a eşuat lamentabil şi nu cred că merită stânga să mai conducă într-un fel sau altul, ei doar împart bogăţia pe care o acumulează dreapta", a adăugat prim-vicepreşedintele PNL.

UPDATE - Premierul desemnat Ludovic Orban a făcut o serie de precizări înaintea votului de învestitură a noului Guvern. Acesta a declarat că există doi parlamentari de la ALDE și USR care nu vor fi prezenți la vot din cauza unor probleme de sănătate.

„Aștept cu încredere ca un număr cât mai mare de parlamentari din afara partidelor care au anunțat că vor sprijini guvernul să vină să-și exercite dreptul de vot și să dea României un Guvern legitim, pregătit să se apuce de trabă din prima zi. Vom vedea cine va intra în sală și cine-și va exprima dreptul de vot. Nu accept ca PSD să-mi evalueze miniștrii. PSD a votat politic, fără legătură cu calitatea propunerilor.

În privința d-lui. Câmpeanu, în privința d-lui Daniel Constantin am avut, de-a lungul timpului, o relație cât se poate de normală. Ce să mai vorbesc cu dl. Ponta? am purtat discuții cu foarte mulți parlamentari, cu mult mai mulți decât cei care și-au anunțat sprijinul pentru guvern.

Toți parlamentarii pnl vor vota la vedere pentru învestirea guvernului. Avem semnalate două absențe, motivate, doi colegi a căror stare de sănătate nu le permite să fie prezenți, un senator USR și un deputat ADLE.

Creșterea datoriei publice s-a accentuat în 2019, e clar că dimensionare cheltuielilor bugetare nu a ținut cont de venituri și guvernul a trebui să se împrumute. Trebuie să facem rectificare de buget, pentru că sunt instituții care nu pot funcționa. Vom căuta cele mai bune soluții pentru finanțarea deficitului. În toate instituțiile publice se desfășoară la greu proceduri viciate de concurs care au ca obiect fixarea pe poziție a clienților politice. Cred că vom obține între 234 și 247 de voturi”, declarat Ludovic Orban, cu numai câteva zeci de minute înaintea votului de învestitură.

Şedinţa începe la ora 14,00.

Conform programului, premierul desemnat Ludovic Orban va prezenta programul de guvernare şi lista Guvernului. Vor avea loc dezbateri urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii liste a Guvernului.

Marţi şi miercuri, miniştrii propuşi în Cabinetul Orban au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, 3 din cei 16 primind aviz negativ de la parlamentari. Astfel, Florin Cîţu - propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Finanţelor Publice, Ion Ştefan - propus pentru Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Violeta Alexandru - propusă la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale au primit aviz negative.

Cei care au primit vot favorabil în comisiile parlamentare sunt: Marcel Vela - propus pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne, Nicolae Ciucă - propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Apărării Naţionale, Ioan Marcel Boloş - propus pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene, Victor Costache - propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Sănătăţii, Bogdan Gheorghiu - propus pentru funcţia de ministru al Culturii, Monica Anisie - propusă pentru a ocupa funcţia de ministru al Educaţiei, Bogdan Aurescu - propus la Ministerul Afacerilor Externe, Cătălin Predoiu - propus pentru Ministerul Justiţiei, Lucian Bode - propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Virgil Popescu - propus pentru funcţia de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Nechita Adrian Oros - propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Costel Alexe - propus pentru funcţia de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ionuţ Stroe - propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului.

La finalul audierilor, social-democraţii i-au cerut premierului desemnat, Ludovic Orban, să îi înlocuiască de urgenţă pe miniştrii propuşi care au primit avize negative din partea comisiilor de specialitate. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că până acum candidaţii pentru funcţia de ministru care nu au primit aviz favorabil în comisiile parlamentare au fost schimbaţi de către premierul desemnat.

În replică, premierul desemnat, Ludovic Orban, a spus că nu îi va retrage pe miniştrii propuşi care au primit aviz negativ.

Pentru ca Guvernul să fie învestit este nevoie de prezenţa a cel puţin 233 de parlamentari la şedinţă şi de întrunirea a minimum 233 de voturi favorabile.

Săptămâna trecută, PNL a semnat acorduri politice de susţinere cu USR, ALDE, UDMR, iar, pe de altă parte, PSD şi Pro România au anunţat că parlamentarii acestor partide nu vor fi prezenţi la şedinţă şi nu susţin Guvernul Orban.

Potrivit configuraţiei parlamentare, grupurile care au anunţat că susţin Guvernul Orban au: PNL - 96 de membri, USR - 40 de membri, UDMR - 30 de membri, PMP - 13 membri şi ALDE - 15 membri. Acestora li se adaugă cea mai mare parte a deputaţilor aparţinând minorităţilor naţionale - 16 din cei 17. Pe de altă parte, grupurile PSD au 201 membri, iar grupul Pro România - 29 de membri.

În plus, la Senat mai sunt 18 parlamentarii neafiliaţi, dintre care 13 aparţin ALDE şi PMP, iar restul de la Pro România. De asemenea, la Camera Deputaţilor figurează 6 parlamentari neafiliaţi, dintre care 3 sunt excluşi din ALDE pentru că au rămas alături de Guvernul PSD, unul care a demisionat din PSD şi a susţinut moţiunea de cenzură, iar alţi doi sunt foşti deputaţi USR.

Conform Constituţiei şi regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului, programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile. În toate cazurile în care Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţe comune, adoptă legi, hotărâri sau moţiuni de cenzură, trebuie să fie prezenţi cel puţin jumătate plus unu din membrii care compun cele două Camere ale Parlamentului.

Avizul comisiilor la audierea miniştrilor propuşi este consultativ.

Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului. Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul, iar Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului. În cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa Preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.