Ludovic Orban a demisionat: Iohannis și Cîțu aruncă România în aer. Este un proiect nebunesc

Ludovic Orban a demisionat: Iohannis și Cîțu aruncă România în aer. Este un proiect nebunesc Sursa:Arhiva EVZ

Fostul lider al PNL, Ludovic Orban, a anunţat că a demisionat din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Propunerea liberalilor este ca Florin Roman să preia interimatul Camerei Deputațilo, după ce Ludovic Orban își va oficializa demisia.

UPDATE: Ludovic Orban a avut un discurs extrem de dur după ce și-a depus demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Și a vorbit despre „gruparea demolatoare”, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, care l-a susținut pe Florin Cîțu la șefia PNL.

„Nu mai pot exercita această funcție. Motivul principal este că nu mai pot să fiu părtaș la deciziile luate de o conducere instalată cu forța în PNL, decizii care nu mai au nicio legătură cu angajamentele făcute în campanie.

Am promis românilor 4 ani de stabilitate, de pace politică, 4 ani în care să investim, să construim, să asigurăm creșterea veniturilor, să asigurăm un salt la nivelul țării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ludovic Orban a pus tunurile pe Klaus Iohannis și Florin Cîțu

Ce a făcut gruparea demolatoare care l-a susținut pe Cîțu, cu sprijinul președintelui Iohannis... au călcat în picioare democrația în interiorul partidului. Au impus o conducere, și și-au încălcat toate angajamentele față de români. Nu pot să fiu complice la decizii care m-ar fi forțat să încalc democrația, numai pentru interese meschine politicianiste. Proiectul lui Iohannis și Cîțu este nebunesc. Aruncă România în aer”, a tunat Orban.

Orban demisionează din funcţia în care a fost ales în 22 decembrie 2020, fiind atunci ales cu 179 de voturi. El și-a anunțat demisia în discursul rostit după ce a pierdut şefia PNL în faţa lui Florin Cîţu, la Congresul PNL din 25 septembrie.

„Sunt un om de onoare, un om care îşi respectă cuvântul. Îmi voi depune demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor mâine (miercuri - n.r.), la ora 12,00, şi voi face o declaraţie după ce îmi depun demisia", a spus Orban, marţi, la Palatul Parlamentului.

În urmă cu două săptămâni, după ce a pierdut alegerile pentru preşedinţia PNL, el anunţa că şi-a trimis la partid demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, pentru a fi la dispoziţia noului lider al liberalilor, care să o depună în momentul în care consideră necesar.

„Nu mi-am depus demisia la Camera Deputaţilor, pentru că, dacă astăzi mi-aş fi depus demisia la Camera Deputaţilor, cel mai probabil preşedinte al Camerei Deputaţilor ar fi ajuns un pesedist şi nu vreau să fac un cadou PSD", explica atunci Ludovic Orban.

El preciza că demisia lui va fi la dispoziţia preşedintelui PNL pentru 15 zile, iar, dacă acesta nu o va înainta în acest interval de timp, o va depune personal.

Calitatea de preşedinte al Camerei încetează la data menţionată în cererea de demisie

Conform Regulamentului Camerei Deputaţilor, calitatea de preşedinte al Camerei încetează la data menţionată în cererea de demisie.

Potrivit articolului 22 din Regulament, preşedintele Camerei Deputaţilor este ales pe durata mandatului Camerei, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordine alfabetică, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de grupurile parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere, scrie news.ro.

Este declarat ales preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu condiţia respectării cvorumului legal.

Dacă niciun candidat nu a întrunit votul majorităţii deputaţilor prezenţi, se organizează un nou tur de scrutin, la care participă cei doi candidaţi care au obţinut numărul cel mai mare de voturi.