Evenimentul Zilei > EVZ Special > Ludovic Orban i-a luat sub aripă pe liberalii de la Iași. Costel Alexe și Mihai Chirica nu sunt, momentan, vinovați
Ludovic Orban i-a luat sub aripă pe liberalii de la Iași. Costel Alexe și Mihai Chirica nu sunt, momentan, vinovați

Ludovic Orban i-a luat sub aripă pe liberalii de la Iași. Costel Alexe și Mihai Chirica nu sunt, momentan, vinovați

Președintele PNL îi sprijină în continuare pe liberalii de la Iași, vizați de magistrați. Ludovic Orban transmite, din nou, că doar instanța îi poate condamna pe Costel Alexe și Mihai Chirica. Până la proba contrarie, aceștia se bucură de prezumția de nevinovăție.

Liderul PNL Ludovic Orban a transmis, în cadrul unei conferințe de presă susținută sâmbătă, că are încredere în continuare în fostul președinte CJ Iași, Costel Alexe, și primarul municipiului Iași, Mihai Chirica. Aceștia s-au auto-suspendat din funcțiile de lideri ai organizației județene liberale, respectiv filialei municipale ale partidului. Până la găsirea acestora vinovați de către magistrați, Ludovic Orban a subliniat că cei doi politicieni au dreptul la prezumția de nevinovăție.

Ludovic Orban îi sprijină pe liberalii de la Iași

Într-o conferință de presă de la Iași, Ludovic Orban a transmis că are încredere în liberalii Costel Alexe și Mihai Chirica.

”Atât colegul meu Costel Alexe, cât şi colegul Mihai Chirica, au făcut ceea ce era normal. S-au suspendat din funcţiile pe care le ocupau. Astăzi, preşedintele filialei judeţene, interimar evident, este Alexandru Muraru. Vor avea loc alegeri, eu am încredere în colegii mei, în Costel Alexe, până la urmă hotărârea dacă o persoană este sau nu vinovată o ia instanţa”, a declarat liderul PNL central.

Ludovic Orban a reluat ideea prezumției de nevinovăție la care au dreptul cei doi liberali. El a mai transmis același lucru și în urmă cu câteva săptămâni, când, în spiritul sărbătoririi Zilei Europei, președintele PNL a transmis că se bucură pentru succesul și unitatea europeană întrucât UE permite fiecărui cetățean să trăiască în condiții de respect și demnitate.

Costel Alexe și Mihai Chirica au dreptul la prezumția de nevinovăție

„Trebuie să respectăm un principiu fundamental caracteristic tuturor democraţiilor şi anume prezumţia de nevinovăţie. Sigur, colegii mei s-au suspendat, se va judeca şi vom vedea foarte clar care este adevărul”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, sâmbătă.

Președintele PNL a mai transmis, anterior, că partidul nu îi poate suspenda pe cei doi din funcțiile administrative pe care le dețin, ci poate lua măsuri în ceea ce privește ocuparea funcțiilor politice.

„Noi nu putem avea o altă poziție legată de funcțiile administrative. Funcțiile administrative sunt rezultate în urma unor alegeri care au fost făcute de cetățeni. Numai funcțiile politice pot fi afectate prin decizia partidului. Noi deja am luat decizia, am și anunțat că se suspendă din funcțiile deținute până la finalul procesului”, a subliniat președintele PNL.

Curg dosarele pentru Chirica

Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, este vizat de magistrați în mai multe dosare, dintre care unul se referă la un schimb de terenuri de lângă cimitirul Eternitatea.

Alte anchete au fost demarate într-un dosar referitor la concesionarea unui teren al municipiului Iași, unde mai sunt urmărite penal alte 14 persoane. Primarul liberal este acuzat de omisiunea sesizării, probele demonstrând că Mihai Chirica ar fi fost conștient că terenul situat în zona Sărărie din municipiu a fost supus mai multor tranzacții dubioase.

Edilul mai este anchetat într-o altă cauză privind achiziționare de mașini de către Primăria Iași.

Ce se întâmplă cu dosarele lui Alexe

Costel Alexe, fost ministru al Mediului și președinte CJ Iași, este anchetat într-o cauză în care acuzațiile se referă la luare de mită şi instigare la delapidare.

Pe 6 aprilie, anul trecut, Costel Alexe ar fi cerut de la un lider al unui combinat siderurgic mai multe obiecte din tablă în legătură cu respectarea atribuțiilor sale vizând alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme.

Produsele pretinse de liberalul Alexe au însumat 22 de tone și au fost înaintate fostului ministru pe 23 aprilie 2020 şi 7 iulie 2020, la sediul unei firme administrate de un membru al familiei lui Alexe.

Publicat in categoriile: EVZ Special, Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: