Ludovic Orban: Crin Antonescu NU poate câștiga prezidențialele

Ludovic Orban: Crin Antonescu NU poate câștiga prezidențialele

Deputatul PNL Ludovic Orban nu crede în șansele actualului lider al partidului de a câștiga alegerile prezidențiale.

Crin Antonescu nu poate câștiga alegerile prezidențiale, a declarat Orban pentru ziare.com. "Este mult mai uşor să câştigi încrederea unui om care nu te cunoaşte, decât să câştigi încrederea unui om care şi-a pierdut încrederea în tine. Şi sub aspectul cotei de încredere, şi sub cel al intenţiei de vot, Crin Antonescu se situează la un scor extrem de mic, care îl scoate din cursă, iar cea mai gravă este ostilitatea celor care nu au încredere în el. Aproape 80% dintre români îi sunt ostili lui Antonescu. Nu are şansa să câştige prezidenţialele din cauza acestei ostilităţi. Eu sunt convins că şi dl. Antonescu ştie acest lucru.", a spus el.

Orban nu este, de altfel, de acord nici cu ideea desemnării cât mai rapide a candidatului la prezidențiale al alianței PNL-PDL. "Orice grabă va strica treaba. Anunţarea rapidă a unui candidat presupune şi riscul ca de acum toate gurile de tun, mediatice, servicii de informaţii, să fie folosite împotriva lui pentru a-i distruge imaginea", spune el. "Şi aici avem o grabă suspectă şi de neacceptat. Întrebarea e: Prin cine îi putem aduce la vot pe cei care nu au votat la europarlamentare?"

Nesusținerea lui Diaconu, o greșeală

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta a mai spus că PNL lua 20% la europarlamentare dacă Antonescu se retrăgea înainte de aceste alegeri. "În sondajele de calibrare, PNL tindea spre 20%, deci potenţialul de vot este mult mai mare, dar e afectat de greşeala gravă a nesusţinerii lui Mircea Diaconu cap de listă, greşeală care are desigur motive serioase în spate, şi de imaginea erodată a lui Crin Antonescu. Scorul de 15% nu e un succes al conducerii, ci al membrilor care în condiţii ostile l-au atins. Dacă dl. Antonescu se retrăgea înainte, PNL trecea de 20%”, susține Orban.

Acesta mai spune și că ieşirea PNL de la guvernare a fost explicată foarte prost. "Ar trebui să le explicăm oamenilor de ce am ieşit de fapt. Al doilea handicap a fost imaginea extrem de şubredă a liderului nostru. Toţi cei care au făcut campanie au auzit mulţi simpatizanţi liberali spunând "Schimbaţi-l pe Antonescu cu Iohannis şi vă votăm!"", a continuat Orban.

Antonescu a negociat cu PDL "fără legitimitate"

Orban s-a arătat nemulțumit și de faptul că tot Antonescu negociază fuziunea cu PDL. "Nimeni din PNL nu are acum legitimitatea să angajeze partidul în negocieri, nu poţi să pui un inginer care a construit o clădire căzută la cutremur să construiască un Pentagon. PNL trebuie să îşi aleagă o conducere legitimă, să stabilească strategia partidului şi toţi membrii PNL trebuie să îşi exprime opinia în privinţa viitorului PNL", a spus el.

Acesta s-a declarat nemulţumit de graba cu care au început negocierile cu PDL, mai ales că sunt tensiuni majore în teritoriu."Ne-am aflat în bătălie politică cu PDL de 7 ani. A fost o luptă de multe ori dincolo de limita civilizaţiei şi a decentei. S-a ajuns la jigniri şi ameninţări reciproce. PNL a fost mai mult victimă decât agresor", explică el.

"Apoi, mai este un aspect nenegociabil. Dacă se ajunge la fuziune, partidul trebuie să se numească PNL. PNL are o istorie de 139 de ani, este partidul care s-a identificat cu toată istoria modernă a României, este singurul partid istoric din Europa de azi şi niciun liberal nu va accepta desfiinţarea lui. Cred că mulţi democraţi se vor simţi onoraţi să facă parte din PNL, unii au şi făcut parte. Dar aceste lucruri trebuie explicate înainte, altfel riscăm să ducem la un proces de unificare care să nu cuprindă toate forţele din PNL şi PDL", avertizează el. Există "în mod cert riscul ca mulţi liberali să nu se regăsească într-un partid care nu se mai numeşte PNL. Dl Antonescu s-a grăbit să accepte lucruri de neacceptat fără mandat".

Acesta a dat ca exemplu referendumul de suspendare a lui Traian B[sescu din vara lui 2012. "Referendumul din 2012 a fost organizat în pripă, fără pregătire strategică, fără consultarea formaţiunilor implicate şi asta a dus la eşecul cunoscut. Nu vreau ca şi procesul de coagulare să înregistreze un eşec similar", spune Orban.