Ludovic Orban, categoric în scandalul din Sănătate. Unde se vor trata românii în 2020

Ludovic Orban, categoric în scandalul din Sănătate. Unde se vor trata românii în 2020

Premierul Ludovic Orban a venit cu explicații în legătură cu propunerea de modificare a legislației din domeniul sănătății.

Primul-ministru al României acuză faptul că cetățenii sunt dezinformați, iar realitatea ar fi cu totul alta decât cea prezentată publicului.

Într-o intervenție radicală, Orban pune capăt speculațiilor și anunță că modificările pe care vrea să le aducă în sistemul de sănătătate sunt benefice pacienților, care pe viitor vor putea alege unde să se trateze – la stat sau la privat.

„Propunerile, repet, propunerile de modificare a legislaţiei în domeniul sănătăţii sunt propuneri extrem de benefice pentru cetăţeni şi ele izvorăsc din nevoia de a asigura fiecărui cetăţean libertatea de a-şi alege furnizorul de servicii medicale care sunt finanţate de la bugetul Casei de Sănătate! Este o propunere legislativă prin care i se permite fiecărui cetăţean care are nevoie de tratamente, de analize, de proceduri medicale, care sunt decontate din programele de sănătate, de a-şi alege furnizorul de servicii, incluzând toate spitalele, inclusiv spitalele private. Repet, se permite fiecărui cetăţean să-şi aleagă furnizorul de servicii medicale care sunt plătite în programele de sănătate”, a răbufnit Orban.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderul PNL consideră că „aberaţiile cu privatizarea sistemului de sănătate, aberaţiile cu obligaţia coplăţii în spitalele private sunt minciuni gogonate! Nimeni nu schimbă structura de organizare a spitalelor, nimeni nu introduce coplata pentru programele de sănătate care sunt asigurate, fie că sunt asigurate de spitale publice, fie că sunt asigurate de spitale private”.

Mai mult, afirmă Ludovic Orban, „culmea nesimţirii este la PSD, care, prin intermediul ordonanţei adoptate în 2019, au introdus coplata în sistemele private! Tocmai ei inventează această minciună că ar fi condiţionată furnizarea serviciilor medicale în cadrul programelor de sănătate, finanţate de la Casa de Sănătate”. În continuare, dă asigurări premierul, „nu va fi necesară nicio coplată la spitalele private sau la spitalele publice pentru a accesa serviciile medicale care sunt oferite în cadrul programelor de sănătate”.

Întrebat dacă banii, și așa puțini, nu vor fi împărțiți acum între spitalele de stat și cele private, Ludovic Orban a răspuns: „Tocmai aceste liste de aşteptare pentru investigaţii se datorează faptului că nu se permite ca analizele, ca tratamentele să fie realizate de toate spitalele, indiferent de forma de proprietate. Nu există aici problema resurselor financiare care sunt alocate spitalelor. Aici nu toate spitalele o să poată să deruleze programele de sănătate. Aici va exista o selecţie a spitalelor care au capacitate să desfăşoare diferitele servicii medicale în cadrul diferitelor programe de sănătate, pentru fiecare program de sănătate o să fie stabilite care sunt unităţile spitaliceşti care corespund exigenţelor care sunt stabilite, iar cetăţeanul va putea să-şi aleagă spitalul la care să-şi facă tratamentul sau la care să-şi facă analizele, iar lucrul ăsta va fi mai degrabă benefic, pentru că, existând mai mulţi furnizori de servicii medicale, cetăţenii vor avea mai multe variante de a-şi alege furnizorul de servicii medicale”.

Pentru Ludovic Orban, „banii sunt la fel, iar cei din programele de sănătate nu au destinaţie spitalele sau medicii. Banii din programele de sănătate au ca destinaţie cetăţenii care au nevoie! Aceşti pacienţi au dreptul să-şi aleagă unitatea spitalicească de serviciile căreia vor să beneficieze”.

Concluzia trasă de premier după ultimele discuții legate de modificarea legislației din domeniul sănătății este următoarea: „Nu se face o dezbatere publică în România pe tema asta, ci pur şi simplu se face o propagandă, care nu este bazată pe text, pentru că nimeni nu vrea să citească textul proiectului de act normativ, ci numai pe nişte fake-news-uri şi pe nişte minciuni gogonate”.