Premierul Ludovic Orban a anunțat că una din ideile de relansare economică este crearea unui fond de investiții suveran, care să cumpere acțiuni din zona economiei private.
Una din ideile de relansare economică se referă la un fond de investiții, „pe model polonez”, a spus premierul Ludovic Orban, la B1 TV. Numai că această nouă construcție nu este după modelul PSD, celebrul Fond Suveran de Investiții.
„Nu mă refer aici la acea variantă propusă de PSD, care însemna, de fapt, un mecanism de jefuire a companiilor de stat. Noi vom propune o capitalizare asigurată printr-un Fond de stat. Un fond care să permită participarea oricărei persoane private să achiziționeze titluri ale acestui fond, prin bursă. Încă nu ne-am decis în privința domeniului de activitate. Sunt domenii unde avem potențial de dezvoltare, precum IT, Energie, Agricultură. Va trebui să ne decidem repede și să direcționăm resursele acestui fond pentru a finanța activități din aceste domenii”, a spus premierul, în cadrul unei intervenții la B1Tv.
Referitor la programul dedicat IMM-urilor, premierul Orban a spus că nu a fost un eșec:
„După ce s-au depus toate clarificările, Fondul a trimis dosarele mai departe, la bănci. Acum, desigur, procedura la bănci e puțin mai lungă. Băncile au de procesat mii de cereri. Chiar și după ce banca ia decizia să selecteze o firmă, mai urmează apoi o altă procedură de evaluare, până la aprobarea creditului. Dar, în final, programul în sine va genera efecte favorbaile. Multe companii vor beneficia de aceste împrumuturi. Subvenționarea dobânzii pentru aceste credite era foarte necesară, pentru a crește apetitul băncilor de a împrumuta companiile”, a explicat Orban.
Un avertisment a lansat șeful executivului și la adresa celor care nu aprobă cererile de finanțare ale companiilor private, încurcându-se în proceduri.
„Să aloci un credit nu e tocmai ușor, trebuie verificate companiile, planuri de afaceri, niște analize de risc, dar vă spun de acum, dacă o bancă procesează prea greu, sau refuză compania, acea companie are dreptul să opteze pentru o alta bancă. Sunt bănci care sunt dispuse să acorde credite, chiar dacă în prima fază compania a optat pentru o bancă diferită. Și vă mai spun ceva. Există o alocare de cotele către bănci. Dacă o bancă nu alocă credit să își consume cota, există posibilitate de realocare a cotelor. Mai precis, se ia de la o bancă si se dă la o altă bancă, care s-a dovedit mai competentă”, a mai spus Ludovic Orban în intervenția sa la B1TV.