Evenimentul Zilei > Social > Lucrezia Borgia, fiica papei, și istoria sa ajung la București
Lucrezia Borgia, fiica papei, și istoria sa ajung la București

Lucrezia Borgia, fiica papei, și istoria sa ajung la București

Lucrezia Borgia a fost și este una dintre cele mai controversate figuri ale istoriei. Scriitorul Dario Fo a ales, totuși, prin cartea sa „Fiica papei” să-i facă dreptate Lucreziei.

Editura Humanitas Fiction organizează mâine, 27 septembrie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld.Regina Elisabeta nr.38), o seară dedicată scriitorului italian Dario Fo, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, şi celebrului său roman „Fiica papei” în care face dreptate uneia dintre cele mai controversate figuri ale istorie, Lucrezia Borgia.

La eveniment vor vorbi scriitorul Radu Paraschivescu, Smaranda Bratu Elian, profesor universitar, reputat italienist, şi Vlad Russo, senior editor Humanitas şi traducătorul romanului. Dezbaterea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.
„Desprinzând istoria papei Alessandro VI Borgia și a rudelor sale din Renașterea italiană, obținem o saga tulburătoare, în care personajele se poartă fără pic de respect cu adversarii lor și adesea chiar între ele. Victima menită sacrificiului e, fără îndoială, de fiecare dată, încă din copilărie, Lucrezia, aruncată cu orice prilej și fără pic de milă, atât de tată, cât și de frate, în vâltoarea intereselor financiare și politice. Ce credea dulcea copilă despre asta nu-i păsa absolut nimănui. De altfel, e femeie – motiv suficient chiar și pentru un tată viitor papă și pentru un frate pe cale de-a deveni cardinal. Ba, câteodată, Lucrezia nu-i nimic altceva decât un colet cu sâni plinuți și fese trăsnet. Ah, era să uit, până și ochii îi sunt plini de vrajă“, spune Dario FO. Așa era Lucrezia Borgia? Așa și-a închipuit-o Dario Fo pe Lucrezia Borgia?

În 1997, Dario Fo a primit Premiul Nobel pentru literatură, acordat în virtutea faptului că „urmând tradiţia saltimbancilor medievali, batjocoreşte puterea, redându-le celor asupriţi demnitatea“.

Dario Fo s-a născut în 1926 în Lombardia. După sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, a studiat artele frumoase la Accademia di Belle Arti di Brera de la Milano. În 1950 a început colaborarea cu RAI, scriind texte satirice pe care le şi interpreta ca actor. Colaborarea cu RAI a durat peste un deceniu şi a prilejuit numeroase conflicte cu cenzura exercitată de Biserica Catolică. De aceea Fo a renunţat la ea, dedicându-se în exclusivitate teatrului, în cadrul companiei întemeiate în 1962 împreună cu soţia sa, actriţa Franca Rame. Dario Fo a fost şi a rămas un om de teatru total: scrie textele, semnează regia spectacolelor, joacă pe scenă de multe ori ca unic actor. Piesele sale aveau la început o structură de farsă şi erau scrise în răspăr cu „teatrul burghez“ al epocii, reînviind tradiţia italiană a improvizaţiei din commedia dell’arte. În 1969, Fo montează spectacolul „Misterul buf”, cel mai mare succes al său, care reunea texte în diferite dialecte recitate de un singur interpret: autorul însuşi. Au urmat: „Morte accidentale di un anarchico”, „Non si paga! Non si paga!”, „Parliamo di donne”, „L’uomo incinto”.  În anul 2014 a publicat cel dintâi roman al său, „Fiica papei”, publicat acum şi în limba română în colecţia „Raftul Denisei”.

Accesul la evenimentul de marți este gratuit şi se face în baza unei rezervări pe www.eventbook.ro.