Bruxelles-ul pregateste o "Carte Albastra" care va favoriza angajarea imigrantilor educati.
Confruntata cu invazia de imigranti ilegali, dar si cu un puternic deficit de forta de lucru calificata, Uniunea Europeana intentioneaza sa creeze un sistem de recrutare legala a lucratorilor din afara teritoriului comunitar si un sistem de sanctiuni drastice pentru angajatorii europeni care angajeaza muncitori straini la negru.
Potrivit EUObserver.com, executivul UE intentioneaza sa propuna in septembrie statelor membre si Parlamentului European un act legislativ cu privire la recrutarea de lucratori de inalta calificare din afara granitelor comunitare, menit sa usureze accesul strainilor educati pe piata de munca a UE.
Planul de legiferare ar putea include si crearea unei versiuni europene a „Cartii Verzi” americane, de aceasta data agreata fiind denumirea „Carte Albastra”, prin care orice african, asiatic sau european din afara UE care are o diploma de inalta calificare sa-si poata gasi de lucru in blocul comunitar, fara a mai astepta un timp indelungat din cauza birocratiei.
Centre de recrutare in Africa
Pentru ca UE se afla in urma SUA si Canada in privinta recrutarii de straini educati, iar criza fortei de munca este in continua accentuare din cauza imbatranirii populatiei, Bruxelles-ul intentioneaza sa se orienteze catre Africa, India si vecinii europeni din est pentru a-si satisface carentele de forta de munca.
Nu numai strainii cu educatie superioara sunt asteptati, ci si muncitorii sezonieri in agricultura si constructii si lucratorii in domeniul turistic. Toti trebuie insa sa respecte legile UE si sa se angajeze legal.
Pentru a opri valul anual al celor 500.000 de cetateni din tari mai putin dezvoltate care vin clandestin in Europa in cautarea unui loc de munca, UE a inaugurat, saptamana trecuta, primul sau centru de recrutare a lucratorilor din Africa. Biroul de angajari UE, deschis in Mali, ofera deja joburi in Spania si Franta, Danemarca, Italia si Olanda, intentionand si ele ca, in scurt timp, sa inainteze oferte de munca pentru africani.
Pedepse dure pentru angajatorii la negru
In paralel cu eforturile de a aduce exclusiv legal lucratori din afara UE, Comisia Europeana e gata sa instituie un set de sanctiuni dure pentru angajatorii din Europa care prefera sa incalce legea, angajand straini in mod ilegal. In luna mai, executivul comunitar va prezenta o propunere de directiva care va obliga angajatorii la negru depistati de autoritati sa plateasca retroactiv contributiile la fondurile de asigurari sociale pe care au vrut sa le evite.
In cazul in care imigrantul a fost platit mai putin decat un lucrator cu forme legale, angajatorul la negru va fi obligat sa plateasca si diferenta de salariu, iar daca lucratorul trebuie deportat, cel care l-a angajat ilegal va fi obligat sa plateasca costurile repatrierii.
Cu acte In regula. Muncitorii de pe continentul negru se pot angaja legal in UE, prin intermediul primului centru de recrutare a lucratorilor din Africa, in Mali
Carenta
Si Romania are nevoie de lucratori, mai ales in constructii
Romania se confrunta, in acest moment, cu o criza acuta de forta de munca in constructii, conform Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii. Din cei 900.000 de muncitori, cati erau inregistrati in 1990, au ramas putin peste 300.000. Deficitare mai sunt domeniul confectiilor, al turismului, dar si IT-ul sau ingineria. Pentru acest an, Ministerul Muncii a aprobat 12.000 de permise de munca pentru strainii care doresc sa vina in Romania. In acest moment, muncesc legal in tara noastra moldoveni, ucraineni, turci si chinezi. (Eugenia Mihalcea)