Evenimentul Zilei > Economie > Lucrările de la autostrada A1 Sibiu-Pitești continuă. În ce stadiu se află
Lucrările de la autostrada A1 Sibiu-Pitești continuă. În ce stadiu se află

Lucrările de la autostrada A1 Sibiu-Pitești continuă. În ce stadiu se află

Autostrada Sibiu – Pitești este privită ca un proiect strategic pentru infrastructura națională. Conceput ca fiind o parte a Coridorului 5 Pan-European, este unul dintre cele mai așteptate proiecte din ultimii ani. Astăzi o să vă prezentăm evoluțiile din luna septembrie a lucrărilor de pe lotul 5, secțiunea Curtea de Argeș – Pitești.

Autostrada Sibiu – Pitești a fost împărțită în 5 loturi separate unde constructorii care au câștigat licitațiile lucrează pentru a finaliza cel mai așteptat proiect de infrastructură din ultimii ani. Pentru constructorul italian Astaldi lucrurile arată foarte bine. Acesta a primit autorizația de construire pe data de 16 iunie, iar ordinul de începere al lucrărilor a fost emis la finalul lui august.

Tronsonul are 30 de kilometri și urmează să unească Curtea de Argeș cu Piteștiul. Termenul de finalizare al lucrărilor este de 48 de luni, timp în care cel puțin 1.000 de muncitori și sute de utilaje vor fi mobilizate pentru atingerea obiectivului. Contractul a fost câștigat prin licitație, iar valoarea sa este de aproximativ 1,7 miliarde de lei.

Din datele proiectului putem conchide că lucrarea este una complexă. 13 poduri, trei pasaje, un viaduct, trei noduri rutiere, două spații de servicii, două parcări de scurtă durată și două centre de coordonare și întreținere. În luna septembrie 2021 s-au dus la capăt mai multe etape ale proiectului.

Spre exemplu, drumurile de acces au fost realizate integral pentru porțiunea Curtea de Argeș – Pitești. La pasajele principale se execută coloanele forate, iar în același timp s-au realizat și lucrări la terenul de fundare. S-a executat și armarea radierelor la podurile casetate de pe autostradă și din nodul rutier Băiculești. La momentul actual, la terasamente se efectuează decaparea pământului vegetal și îmbunătățirea terenului de fundare cu lianți hidraulici din cadrul lucrărilor de consolidări.

Recent au fost obținute și certificare de descărcare de sarcină arheologică pentru două situri, urmând să se primească rapoartele de cercetare și certificatele de descărcare pentru restul siturilor rămase.

Probleme cu licitația de 1 miliard de euro

Licitația de 1 miliard de euro pentru secțiunea 2 din autostradă a întâmpinat din nou amânări. Diferite asocieri de constructori din Turcia, Grecia, Spania, Austria sau Italia s-au precalificat pentru evaluarea finală la licitație. Este cea mai complicată parte a autostrăzii deoarece dispune de 7 tuneluri și 27 de viaducte pe o distanță de 31 de km.

Astăzi, 30 septembrie, ar fi trebuit să fie ziua de depunere a ofertelor, asta după ce CNAIR a mai amânat, în trecut, o dată termenul: „NAIR SA a prelungit termenul de depunere a ofertelor pentru procedura de achiziție publică Proiectare și Execuție “Autostrada Sibiu – Pitești, Secțiunea 2: Boița – Cornetu”, până la data de 20.10.2021, ora 15:00”, transmite companie într-un comunicat de presă.