Exclusiv EVZ. Scandalul Horodniceanu. Dezvăluirile uluitoare ale unui fost șef al Poliției Rutiere

Exclusiv EVZ. Scandalul Horodniceanu. Dezvăluirile uluitoare ale unui fost șef al Poliției Rutiere Daniel Horodniceanu, fostul șef DIICOT va fi urmărit penal. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Comportamentul sfidător afișat de procurorul Daniel Horodniceanu - fost șef al DIICOT, actual vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) - afișat față de cei doi agenți care l-au oprit în trafic, aduce în actualitate o meteahnă mai veche a celor aflați în puncte-cheie ale sistemului: presiunile care se fac asupra polițiștilor atunci când ”client” le este un personaj influent.

Despre acest lucru vorbește, în exclusivitate pentru Evenimentul Zilei, Lucian Diniță, fost șef al Direcției de Poliție Rutieră din IGPR.

”Nimic nu scuză comportamentul afișat de magistrat”

Lucian Diniță, aflat acum în rezervă, a avut în mâini activitatea Poliției Rutiere din România care la acea vreme număra 5.000 de cadre. În opina ofițerului, cei doi agenți de la Ordine Publică, dar cu atribuții de rutieriști, trebuiau să fie mult mai fermi.

Ne puteți urmări și pe Google News

”S-a plecat de la ceva regulamentar, dar ambiguu (n.r. faptul că procurorul Horodniceanu nu a semnalizat când a depășit mașina poliției), dar asta nu scuză cu nimic comportamentul afișat de magistrat. Procurorul nu trebuia să-i ia peste picior, să-i sfideze și mai apoi să facă uz de funcția sa și presiuni asupra lor prin rostirea numelui șefului IPJ Iași (n.r. chestor Costel Gâtlan). Trebuia să le prezinte documentele și mai apoi vedea el ce cale de atac avea la dispoziție pentru a contesta acțiunea celor doi agenți”, este de părere col (r) Lucian Diniță, un ofițer cu 30 de ani de experiență în Poliția Rutieră.

Discuția cu procurorul, filmată

Cei doi subofițeri l-au oprit pe fostul șef al DIICOT noaptea, în comuna Schitu Duca, pe drumul dintre Iași și Vaslui, pentru că magistratul nu a semnalizat depășirea mașinii poliției, care spune agentul, circula cu 50 km/h. A urmat un comportament verbal agresiv al magistratului, pigmentat și cu amenințarea implicării șefului IPJ Iași, discuție care a fost înregistrată de camerele de corp prinse de uniformele celor doi agenți. O presiune uriașă, asezonată cu amenințări, un tipar după care, spune col(r) Diniță, funcționează din generație în generație la puternicii zilei aflați în posturi-cheie.

E o meteahnă care s-a perpetuat de-a lungul anilor

”Pe acest domn procuror l-a luat valul rău de tot. Nu este nici primul care face asta, nici ultimul care va mai amenința polițiști aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu. Să nu ne facem iluzii că acest gen de comportament va dispărea. E o meteahnă care s-a perpetuat de-a lungul anilor. Și pe vremea mea, fie când eram ofițer operativ în stradă, fie când eram la conducerea Poliției Rutiere Române se făceau astfel de presiuni. Nu o dată am fost amenințat cu destituirea sau cu mutatul de către persoane sus-puse în Poliție, în aparatul administrativ (n.r. primari, viceprimari…) sau chiar în Guvern. Și oamenii mei au pățit la fel, primeam informări de la ei. De fiecare dată le-am spus: <Când aveți asemenea probleme să-i trimiteți la mine, nu vă certați cu ei (n.r. pe acele personaje sus-puse care amenințau polițiști)>,”, ne-a dezvăluit col(r) Lucian Diniță, fost șef al Direcției  de Poliție Rutieră între anii 2006 și 2014.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro