Vizita pe care ministrul Afacerilor Interne din Austria, Gerhard Kraner, o face în România, este de natură să dezghețe relațiile bilaterale dintre cele două state. Ministrul român de Interne, Lucian Bode, a precizat care sunt obiectivele urmărite în cadrul întrevederii cu omologul său de la Viena. Vizita lui Gerhard Kraner este prima pe care oficialul austriac o face în țara noastră după votul negativ, din 8 decembrie, care a blocat aderarea României la Spațiul Schengen.
Ministrul Afacerilor Interne (MAI), Lucian Bode, l-a primit miercuri, 26 aprilie, pe omologul său austriac Gerhard Kraner. Este prima vizită oficială pe care ministrul de Interne de la Viena o face în România după Consiliul JAI din 8 decembrie anul trecut.
În acest context, Lucian Bode a precizat că în cursul discuțiilor vor fi analizate mai multe subiecte, inclusiv cel privind deblocarea procesului de aderare a României la Spaţiul Schengen. Totodată, Lucian Bode a subliniat că prin acesată vizită, vor fi reluate relațiile bilaterale dintre cele două ministere de interne, care s-au răcit la finalul anului trecut. Austria s-a opus, la Consiliul JAI din 8 decembrie aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen.
„Vizita de astăzi este o continuare firească a activităţilor desfăşurate de structurile Ministerelor Afacerilor Interne din România şi Austria, structuri care s-au întâlnit la nivel tehnic pe parcursul acestui an. Vizita de astăzi este, dacă vreţi, o abordare pragmatică a temelor de interes pentru ţările noastre. Aş vrea să mai spun un lucru. Văzând abordarea din presă cu privire la această vizită aş confirma că această vizită dezgheaţă relaţiile bilaterale dintre România şi Austria la nivelul MAI, relaţii care s-au răcit la finalul anului trecut”, a declarat Lucian Bode.
Agenda vizitei ministrului de Interne al Austriei la București
Ministrul român a precizat că pe agenda de lucru a înrevederii cu Gerhard Kraner vor fi abordate mai multe subiecte și vor fi semnate trei acorduri între ministerele de Interne din cele două ţări. De asemenea, el a spus că este prevăzută, în agenda, și o vizită la Centrul Operațiional de Comandă al Poliției Române de Frontieră.
„Agenda de astăzi cuprinde, evident, subiectul deblocării procesului de aderare a României la spațiul Schengen. La finalul acestei zile acțiunile pe care le vom desfășura sper să contribuie la atingerea acestui obiectiv de țară. Vom avea o întâlnire bilaterală în care vom discuta aceste aspecte. Vom semna astăzi trei acorduri. Vom face o vizită la sediul Poliției de Frontieră, la Centrul Operațional de Comandă”, a spus Lucian Bode, în prezenţa lui Gerhard Kraner.
Austria nu și-a schimbat punctul de vedere
În acest context, ministrul de interne austriac a precizat că poziția țării sale cu privire la aderarea României la Schengen nu s-a schimbat din luna decembrie. Gerhard Kraner a precizat că este nevoie ca cele două ministere să colaboreze și să pună presiune pe Comisia Europeană astfel încât să ia măsuri pentru a-și întări frontierele externe. Austria dorește contruirea unui gard la granițele externe ale Uniunii Europene, lucru cu care oficialii de la Bruxelles nu sunt de acord.
„În ultimele luni am avut discuții foarte clare, dificile, dar le-am avut. Însă vedem că sunt foarte multe puncte comune pe care trebuie să le discutăm între cele două țări. Sunt puncte pe care trebuie să le discutăm neapărat, mai ales când vorbim de securitatea celor două state. Dacă îmi permiteți, vorbim de combaterea călăuzelor, migrația ilegală, care ne preocupă foarte tare. Și, permiteți-mi să vă repet mesajul pe care l-am transmis anul trecut, că numai cu Poliția Română am reușit să prindem, să destructurăm o grupare de traficanți migranți ilegali, condusă de un cetățean român. Al doilea punct foarte important e ca împreună să reușim să facem presiuni asupra Comisiei să ne sprijine în continuare pe domeniul operativ, legislativ, cât și financiar pentru frontiere externe mai sigure”, a declarat Gerhard Kraner.
El a mai precizat, că va purta negocieri cu Lucian Bode, cu privire la soluțiile pe care le vede Austria și care ar putea s-o determine să-și schimbe opinia, însă a precizat că nu va fi luată nici o decizie.